Læsetid: 2 min.

Morti Vizki i radioen

4. oktober 2004

Spot
Nu ved jeg nok, at De måske ikke lige havde tænkt Dem, at De skulle i teatret i radioen i aften, men så kan De jo bare selv vælge tidspunktet og stille ind på internettet, hvis ellers De kan finde ud af at høre radio på en computer. Radio Drama har nemlig fået en aftale, så radiospillene kan lægges ud til almindelig netbrug i fire uger efter første udsendelse.
De hører måske også til dem, der tror, at radiospil er noget støvet gammeldags noget med Poul Reumert og Clara Pontoppidan, hvor en regissør står og drejer på et håndsving til et mærkeligt apparat, hver gang der skal tordnes og regnes. Nixen-bixen! Radioteatret har udviklet sig til noget meget mere moderne.
Således kunne man i september høre The Gate of Europe, et intereuropæisk projekt, hvor det handlede om en bulgarsk flygtning i Kroatien, der forelskede sig i en dansk feriegæst. Konceptet består i, at der blev lavet tre forskellige versioner af den samme historier fra de samme råbånd.
Så er der – bevares – også gjengangerne (fik de den?). Her i oktober spilles Gustav Wieds klassiker, Skærmydsler, og tre spil af Helge Rode, en af digterne fra 90’erne, og i disse tider må man være præcis: 1890’erne.
Ligeledes i oktober sendes et radiospil af Morti Vizki, Kendte folks børn. Forfatteren, der døde i sidste uge, kun 41 år gammel, har også skrevet radiospillet Gray, der får premiere i november. En parafrase over Oscar Wildes Dorian Grays Billede.
Om dette stykke og meget andet fortalte Morti Vizki i et interview med Susan Stølsvig, som indgår i en bog, som udkommer på torsdag på forlaget Drama med titlen Fornyere – 6 danske dramatikere.
Heri siger han b.la: »Det kan ikke nytte noget, at vi bruger alle jordens ressourcer. Det er ikke noget, jeg taler direkte om i mit forfatterskab, men det ligger der latent, at klokken er fem minutter i 12 (…) Den er jo rivravruskende gal i verden! Man skal tænke på, at der skal være vand til alle, og at alle mennesker i Afrika ikke skal dø af aids. Men jeg gør det aldrig overtydeligt. Jeg vil aldrig komme til at skrive et stykke, der handler om, at der skal være vand nok til alle – det får man mig altså ikke til!«

*Alle tider af døgnet: Radio Drama
*www.dr.dk/radiodrama

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her