Læsetid: 2 min.

Nedslidte snydes for pensions-præmie

Regeringens bonus på 120.000 kr til danskere, der fra-vælger efterløn, skal ikke gælde mere end 25.000 nedslidte i fleksjob. Diskrimination af de svageste, mener organisationer
14. oktober 2004

En stor gruppe af de mest nedslidte danskere på arbejdsmarkedet kan skyde en hvid pil efter regeringens nye pensionspræmie på 120.000 kroner. Det fastslår Arbejdsdirektoratet under beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Den kontante præmie, som regeringen vil give til danskere, der fravælger efterløn og arbejder indtil de bliver 65, gælder nemlig ikke de mere end 25.000 nedslidte mennesker i fleksjob, skriver direktoratet i et nyt notat til Folketinget.
Beslutningen om at afskære de svageste på arbejdsmarkedet fra præmien på op til 120.000 kroner bliver skarpt kritiseret af regeringens rådgiver, Det Centrale Handicapråd, og De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI).
»Hvis en person er ansat på normale vilkår og berettiget til efterløn, så kan man få præmien. Men er man ansat i fleksjob, så mister man fuldstændig muligheden for at få de penge. Jeg ved ikke, om det kan kaldes en nedvurdering af de mennesker, men ligebehandling, det er det i hvert fald ikke,« siger konsulent i sekretariatet for Det Centrale Handicapråd, Lene Maj Pedersen.
Formand for De Samvirkende Invalideorganisationer, Stig Langvad, mener, at regeringen nedvurderer en stor gruppe arbejdende borgere: »Det er reelt en form for diskrimination. Du er ansat på arbejdsmarkedet, men har ikke de samme offentlige rettigheder som ham, der arbejder ved siden af dig,« siger Stig Langvad.
Regeringens kontante præmie på op til 120.000 kroner skal motivere flere danskere til at blive på jobbet frem for at gå på efterløn som 60-årige. Ordningen er et vigtigt led i regeringens indsats for at beholde flere ældre på arbejdsmarkedet
Netop derfor er det helt forkert at afskære de 25.000 danskere ansat i fleksjob fra en bonus, mener konsulent Lene Maj Pedersen, Det Centrale Handicapråd:
»Det animerer jo ikke lige frem flere til at blive ved med at arbejde i fleksjob,« siger hun.
En person i fleksjob kan i dag trække sig tilbage på de samme vilkår som ved efterløn, når han fylder 60 år. Forudsat at personen har indbetalt et særligt bidrag, der svarer til bidraget til efterløn. Men præmien på 120.000 kroner gælder altså kun efterlønnere og ikke folk i fleksjob.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstres eller de konservatives arbejdsmarkedsordfører, der er på rejse i Kina.
Men i sit svar til Folketinget henviser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til, at staten i forvejen bidrager med en betragtelig andel af den løn, som danskere på fleksjob får udbetalt:
»Der henvises til, at en præmieringsordning ikke er særlig velbegrundet i en ordning, hvor det offentlige giver et stort til lønnen i fleksjob,« skriver Arbejdsdirektoratet.
Staten refunderer enten halvdelen eller to-tredjedele af den løn, som en person i fleksjob får udbetalt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu