Læsetid: 3 min.

Opdatering af myterne

Det New Zealandske drama ’Whale Rider’ skildrer som en moderne myte en maori-piges oprør mod de fasttømrede traditioner
1. oktober 2004

Ny film
Det er altid svært for en film at have en 12-årig i hovedrollen og overbevise et voksenpublikum om, at den ikke kun henvender sig til unge. Det New Zealandske drama Whale Rider konkurrerede for nylig i Buster børnefilmfestivalens nystartede serie med ungdomsfilm, så man kunne tro, at dens historie om en 12-årig maoripiges kamp for retten – trods sit køn – til at blive stammeleder primært hørte til i ungdomsreservatet. Det er ikke tilfældet, og filmen kommer til Danmark læsset med priser fra ’voksenfestivaler’ som f.eks. Sundance og Rotterdam. Keisha Castle-Hughes, som spiller hovedrollen, blev sågar Oscar-nomineret for sin debutpræstation, og der er mange andre gode grunde til at se det unikke drama fra et fascinerende miljø, vi stort set kun har set på film i Lee Tamahoris voldsomme familedrama Once We’re Warriors.
Whale Rider har et plot og miljø, som kunne lugte af politisk korrekt etnisk/feministisk feel good-sovs, men instruktøren Niki Caro styrer sikkert uden om klicheerne og skaber en forfriskende, nutidig fortælling baseret på gamle maori-myter.
Historien følger pigen Pai, hvis mor og tvillingebror dør ved hendes fødsel. Hendes far (Hollywoods populære etno-skurk Cliff Curtis) forlader familien i sorg og lader Pai vokse op hos bedsteforældrene. Pais bedstefar Koro (Rawiri Paratene) er stammens leder, som ikke kan komme sig over tvillingebrorens død, da lederskabet i deres folk traditionelt går i arv fra søn til søn. Han holder af Pai, men nægter at erkende, at hun måske i virkeligheden er den rette til at føre folket videre.
Filmen indledes med den fatale fødsel, der ligger til grund for dramaet. Det er altid svært at indlede en film med en tragedie. Inden vi ved, hvem karaktererne er, forventes vi at identificere os med deres sorg, og hvis en film dvæler for meget ved de stærke følelser, står man hurtigt af i stedet for at blive suget ind.

Truende tunger
Heldigvis gør Niki Caro kort proces, og historien hopper hurtigt 12 år frem i tid, hvor Pais far som en anerkendt kunstner vender tilbage til familien. Han nægter at påtage sig lederrollen, og bedstefar Koro kaster sig ud i en sammenbidt træning af de lokale drengebørn for at finde en værdig arvtager.
Pai vil gerne være med, men bliver afvist. Hun træner i stedet i smug, og kampen mellem de to selvsikre, stædige personligheder Koro og Pai driver sikkert filmen fra scene til scene. Visse konflikter og familiekontroverser ser man lidt for tydeligt komme, men begge har evnen til at sige alt med et blik og er svære at få øjnene fra, når de er på lærredet. Den skrappe Koro står bl.a. for en af filmens sjovere scener, da han træner drengene i at skræmme fjender ved at række tungen så faretruende langt ud af munden som muligt. Den alvorstyngede Pai lærer uden at fortrække en mine at give drengene igen i kamp, og uden store, magiske armbevægelser hun mystiske bånd til havets hvaler, som er en vigtig del af hendes folks mytologi.
Historien væver fint det eventyrlige sammen med hverdagen og undgår befriende den oplagte forsoning mellem Koro og Pai, Keisha Castle-Hughes leverer en gribende præstation, da Pai til en skoleforestilling har forberedt en tale til sin bedstefar. Hans stol står tom, men vi forventer, at dørene til auditoriet i sidste minut vil springe op til en velkendt, tårevædet tilgivelsesscene.
I stedet byder historien på et overraskende og meget mere tilfredsstillende klimaks, der fint løser konflikterne og som i resten af filmen lader den dramatiske New Zealandske natur spille en central rolle.
Gav Ringenes Herres utrolige landskaber lyst til at se mere, får man det her i en mere jordbunden, men ikke mindre engagerende billedfortælling om eviggyldige familiekonflikter og behovet for fornyelse inden for traditionens rammer.

*Whale Rider. Instruktion og manuskript: Niki Caro. (Premiere i Dagmar, Vester Vov Vov og Park Bio i København, Øst for Paradis i Århus, Biffen i Ålborg samt Café Slotsbio i Hillerød.)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu