Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

12. oktober 2004


Flere kvindelige biroller
*Det vrimler med mænd i såvel store som små roller i spillefilmsgenren. Og det er især kønsfordelingen i birollerne, der er skæv, mener lederen af Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland.
»Alle læger, brandmænd og taxichauffører i udkanten af handlingen kan lige så godt være kvinder som mænd,« udtaler hun ifølge DR’s kulturportal til norske Dagbladet.
Derfor vil det ifølge hende kun være rimeligt, hvis kvinder overtager alle biroller i en periode: »Mænd har præget verden i tusinde år. Det er på tide, at kvinder gør det en stund.«
Også i Danmark er der øje for den skæve kønsfordeling. Katarina Schelin, talskvinde for WIFT (Woman in Film and Tv), påpeger over for DR’s Kulturportalen vigtigheden af, at filmens verden afspejler samfundet: »Mange danske kvinder har karrierejob – alligevel spiller de danske skuespillerinder stadig mest mødre eller reklameassistenter,« siger hun. mla

Hjemløs musik
*Med hjælp fra en række danske kunstnere udgiver en tidligere hjemløs en single, der skal støtte de rundt regnet 20.000 hjemløse i Danmark, skriver GAFFA. Singlen, som er betitlet Hjemløs og som er skrevet af den 25-årige Leo, er kommet til verden med hjælp fra blandt andre Pete Repeat fra Big Fat Snake, Wili Jønsson fra Gasolin samt Kasper Foss fra Hotel Hunger. Hjemløs koster 50 kroner, som ubeskåret går til de hjemløse, og den kan blandt andet købes på www.musik.dk/gadeliv mla

En gangster i særklasse
*Nu står det så endelig sort på hvidt: Marlon Brando er alle tiders bedste filmgangster. Det har 3.000 filmentusiaster, ifølge BBC News, slået fast i en UCI Cinema afstemning om hvilken skuespiller, der gør sig bedst ved gangsterfilmens pokerbord.
Brando vandt med sin skildring af Don Vito Corleone i The Godfather fra 1972, Robert de Niro løb med andenpladsen som Vito Corleone i The Godfather II fra 1974, mens Ray Liotta blev stemt ind på en tredjeplads i rollen som Henry Hill i Goodfellas fra 1990.
Derudover nåede i alt tre britiske skuespillere listen, nemlig Vinnie Jones, Bob Hoskins og Ben Kingsley. Alt i alt en liste, det må blive svært at spille op imod i fremtiden. mla

Familiesammenført succes
*På torsdag overrækkes Dansk Flygtningehjælps Kunstnerpris på 25.000 kroner til den 28-årige dansk-palæstinensiske Bilal Abdallah.
Prisen gives til en talentfuld yngre kunstner med flygtninge- eller indvandrerbaggrund. Bilal Abdallah, der er skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør, har gjort sig bemærket med forestillingen Godnat Gellerup – Et forsøg på at finde Danmark, der er en skildring af de unges liv i ghettoen.
Bilal Abdallah trækker på egne erfaringer, idet han i en alder af 11 blev familiesammenført fra det krigshærgede Beirut til Gellerup. For ham blev det en sammenføring af to verdener, der på mange måder minder om hinanden. »Gellerup var og er på mange måder som Beirut, med nyheder på arabisk, tv på arabisk og arabiske venner,« udtaler Bilal Abdallah i en pressemeddelelse.
Prisoverækkelsen finder sted kl. 15 i Ridehuset i Århus. mla

Ørnen godt på vej
*Ifølge en måling fra Gallups tv-meter så 1.591.000 seere DR-Dramas nye krimiserie Ørnen, da den gik i luften søndag aften, oplyser Ritzau. Dermed placerer Ørnen sig pænt i selskab med kriminalserien Rejseholdet, der ved premieren i 2002 blev set af 1.241.000 seere og Krøniken, der havde 2.239.000 seere til første afsnit.mla

Kortest muligt
*Film Det Danske Filminstitut har givet 5,5 millioner kroner i støtte til instruktøren Laurits Munch-Pedersens første spillefilm ’Ambulancen’.
*Mesterværk Fra i dag og frem til 31. oktober er det muligt at se et af Gaugauins hovedværker ’Nature Morte á l’estampe japonaise’ sammen med vasen ’Selvportræt krus’, der er afbildet på maleriet, på Louisiana i Humlebæk. Værkerne er en del af udstillingen Blomsten som billede, der vises frem til 16. januar 2005.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her