Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

9. oktober 2004


Pirater på barrikaden
*Fronterne er endnu en gang blevet trukket op i krigen mellem Antipiratgruppen, APG og Piratgruppen, der blev dannet som et modsvar til førstnævnte, og som argumenterer for menneskers frie ret til at kopiere og sprede kultur.
Anledningen er, at APG igen har udsendt breve om erstatningskrav til danske fildelere – denne gang 156 af slagsen. Piratgruppen er ikke sen til at opfordre fildelerne til hverken at betale eller indgå forlig. Uenigheden er ikke til at tage fejl af. I en pressemeddelelse kalder Piratgruppens talsperson, Claus Pedersen, APG for »den danske udgave af den teknologihadende taliban-milits« og de 156 erstatningspligtige for »rituelle ofre«. Under krigsretorikken ligger Piratgruppens mål om at ændre lovgivningen på området. De ser fildeling på nettet som del af en teknologisk udvikling, der ikke lader sig stoppe. Om lovgivningen siger Claus Pedersen: »Den er udtryk for en teknologiforskrækket tankegang, som med tiden vil gøre Danmark til et teknologisk u-land«. Hvornår, dette vil ske, er der imidlertid ingen forlydender om. mla

Musealt netværk
*Museerne i København og omegn gør nu fælles front for at synliggøre deres plads i den danske kulturarv. Indtil videre er 34 museer gået med i sammenslutningen MiK, der har til hensigt at fremme eksponeringen af museernes samlinger og sætte museerne på den kulturelle dagsorden. Det har medført lanceringen af en museumsportal på nettet, hvor man bl.a. kan finde inspiration til efterårsferiens museumsbesøg.
Med ideer til hvordan man kan sammensætte ture på tværs af museerne, er portalen samtidig et forsøg på at sætte museernes samlinger i dialog med hinanden. »Der skal skabes nye sammenhænge mellem museernes samlinger, og museerne skal knyttes til kulturarven uden for museerne«, udtaler direktør på Københavns Bymuseum og formand for MiK, Jørgen Selmer, i en pressemeddelelse. www.mik.dk mla

Biografklub med vokseværk
*Det har været et rekordår for Biografklub Danmark. 170.000 har meldt sig ind i klubben, der dermed slår sin egen rekord for 2002-03 på 140.000 medlemmer, oplyser DR’s kulturportal. Den landsdækkende biografklub har til hensigt at åbne biografdørene for så mange mennesker som muligt. Alligevel er det ikke ligegyldigt, hvilke film medlemmerne bliver tilbudt at se: »Hvis det var tilfældet, ville vi sætte en masse amerikanske actionfilm på programmet,«
udtaler leder af Biografklub Danmark, Jonna Jensen, til DR’s kulturportal. I stedet får klubbens medlemmer mulighed for at se blandt andet de fire danske film Brødre af Susanne Bier, Nikolaj Arcels Kongekabale, Oh Happy Day af Hella Joof samt Bille Augusts Return To Sender. mla

Sprogreform står ved magt
*De 16 tyske delstater har besluttet at fastholde en omstridt tysk retskrivningsreform. Under et møde mellem delstaternes ministerpræsidenter sporedes ganske vist stor uvilje mod reformen, men en omstødelse kunne kun ske i enighed, og den var ikke til stede. Denne sommer indledte flere tyske mediehuse sammen med bl.a. forfatteren Günter Grass en kampagne for at få den gamle retskrivning tilbage. Kampagnen vakte stor opsigt, men vandt ikke den nødvendige tilslutning. wpr

Olafur over al forventning
*På auktionshuset Bruun Rasmussen har et ungdomsværk af den 39-årige verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson overgået alle forventninger. Maleriet, der er fra 1993, gik for 900.000 kroner, hvilket er ni gange over vurderingen.
Det er første gang herhjemme, at en kunstner under 40 år opnår så højt et auktionssalg, oplyser Bruun Rasmussen til Ritzau. mla

Kortest muligt
*Whisky Årets whiskymesse afholdes i år i Bramdrupdam Hallerne i Kolding. Der vil efter sigende være mulighed for gratis smagsprøver til de besøgende. Det skal nok blive sjovt
*Drachmann I dag gives Holger Drachmanns forfatterlegat til Hanne Marie Svendsen. Legatet, der lyder på 5.000 kr. uddeles på Drachmanns fødselsdag.mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her