Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

21. oktober 2004


Skjult reklame i ’Ørnen’?
*DR’s nye dramaserie Ørnen mistænkes for skjult reklame for teleselskabet 3’s videotelefoner. Det får nu Radio- og TV-nævnet til at undersøge, hvorvidt produktionen bryder loven. Seriens personer bruger ofte de teknisk avancerede videotelefoner, og sidste søndags afsnit, der blev fulgt af 1,7 millioner seere, viste en scene, hvor en af seriens personer fik forklaret, hvordan telefonen fungerer. Chefproducer på serien, Sven Clausen, afviser imidlertid alle anklager om ulovlig produktplacering: »Ørnen er ikke reklame for 3, og vi får ingen penge for at bruge deres telefoner,« udtaler han til DR’s kulturportal og påpeger at brugen af videotelefoner er et led i holdets ambition om at skildre virkeligheden. Brugen af 3’s telefoner forklares samtidig med, at selskabet er det eneste, der udbyder telefonerne herhjemme. mla

Unge instruktører går på nettet
*Tre instruktører har taget en smutvej uden om filmverdenens svært gennemtrængelige institutioner med et nylanceret filmgalleri på nettet. Galleriet, der er at finde på adressen www.netfilmmakers.dk, skal give unge, eksperimenterende instruktører mulighed for at vise deres film for et publikum af internetbrugere – både herhjemme og i udlandet. En af initiativtagerne bag sitet, Anette Finnsdottir, udtaler til MetroXpress: »Mange instruktører går rundt med masser af ideer til film, som ikke bliver til noget, fordi det er en lang og tidskrævende proces at søge økonomisk støtte fra Filminstituttet. Med et digitalt videokamera og et redigeringsprogram på computeren er der uanede muligheder for at prøve både filmmediet og det digitale media af over for et større publikum.« Hun er for tiden aktuel med filmen Hvor er du? på hjemmesiden, der skal vise seriøse kunstfilm med premiere hver tredje måned. mla

Kunst i politisk ærinde
*Den svenske instruktør Lukas Moodysons film Lilja 4-ever fra 2002 er en central del af en svensk kampagne mod prostitution i Europa. Filmen, der skildrer en østeuropæisk piges skæbne, da hun tvinges til prostitution i Sverige, viser problemerne omkring trafficking med filmmediets fortællende egenskaber. Og det skaber nu debat om sagligheden ved at bruge kunst i politisk øjemed. Ifølge NRK beskriver det britiske magasin The Economist brugen af filmen som led i en aggressiv markedsføring for et europæisk forbud mod prostitution: »Tidligere kom skandinaverne med sværd, nu kommer de med socialpolitik,« skrev The Economist i efteråret.
Gunilla Ekberg fra det svenske Erhvervsministerium synes imidlertid ikke, at brugen af Moodysons film er problematisk: »Den viser klart og tydeligt, hvad det vil sige at blive udsat for prostitution og menneskehandel,« udtaler hun til NRK. I Sverige er prostitution forbudt ved lov. mla

Fællessang og danske rytmer
*Spil Dansk Dagen, der sidste år forenede 122.250 danskere i fællessang og nåede op på 1.000 arrangementer landet rundt, løber i år af stablen torsdag den 28. oktober. Formålet med dagen, der afholdes for fjerde år i træk af KODA, er at fremme dansk musik.
Ud over fællessangen, hvor man kan synge med på fem sange, som vil blive opført af Pigekoret og Radiounderholdnings Orkestret (transmitteret af DR) vil man i radioens P3 og P4 kun høre dansk musik dagen lang. Har man mere lyst til at lytte, kan man ydermere besøge Cinemateket i København, hvor Simon Rosenbaum præsenterer danske filmmelodier fra Liva Weel til Kim Larsen. www.spildansk.dk mla

Superman vender tilbage
*Nu går den røde og blå kappe i arv – og trods mange spekulationer og rygter om mulige mandlige emner skulle det nu være sikkert: Det er den 25-årige og relativt ukendte tv-skuespiller Brandon Routh, der vil gå i eks-superman og for nyligt afdøde Christopher Reeves fodspor som superhelten, oplyser IMDB ifølge nyhedstjenesten ananova.com. Brandon Routh gør med rollen lidt af et karrierespring. Han er indtil nu kendt for gæsteroller i blandt andet den amerikanske tv-serie Will & Grace.
Superman Returns får premiere i 2006. mla

Kortest muligt
*Mozart I aften kl. 20 opfører DR’s Radiounderholdnings Orkester W. A. Mozarts Idomeneo i Radiohusets Koncertsal. Det foregår med dirigent Adam Fischer ved stokken.
*Turné I morgen starter det danske band Blue Foundation deres Danmarksturné med en koncert på Månen – altså den i Haderslev. Turneen varer frem til den 27. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her