Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

20. oktober 2004


Kvindelig forskning til tops
*Den franske professor og psykoanalytiker Julia Kristeva er blevet tildelt Ludvig Holbergs internationale mindepris på 4,5 millioner norske kroner. Prisen, der overrækkes for første gang den 3. december i Bergen, tildeles ifølge Ludvig Holbergs Mindefond en person, der har gjort »et fremragende stykke videnskabeligt arbejde inden for humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi.« Valget af Kristeva begrundes af udvælgelseskomiteen med, at hendes »nyskabende arbejde omkring problemstillinger i krydsningsfeltet mellem sprog, kultur og litteratur har haft væsentlig betydning for feministisk teori og stor international indflydelse i mange fag indenfor humaniora og samfundsvidenskab.« Ved siden af sit virke som videnskabskvinde og skønlitterær forfatter er Kristeva direktør for Institut for tekst- og dokumentvidenskab ved Paris’ 7. Universitet.
Mindefonden, der forvaltes af Bergen Universitet, har til hensigt at fremme de videnskabelige fags status i samfundet og samtidig gøre fagområderne mere attraktive for børn og unge. mla

Konrad Wolf-pris til Trier
*Lars von Trier modtog i søndags den tyske Konrad Wolf Pris 2004. Prisen, der har navn efter den tyske filminstruktør og mangeårige præsident for det tidligere DDR’s Kunstakademi, lyder på 5.000 euro og gives til personer, der har udmærket sig inden for skuespil, film- og mediekunst. Die Akademie der Künste, som uddeler prisen, har især lagt vægt på Triers seneste film, Dogville fra 2003: »Lars von Trier er vendt tilbage til metierens grundlæggende principper og viser mod til eksperiment,« hedder det i en pressemeddelelse. mla

Kunst mod nynazisme
*Med aktionen Laut gegen Nazis vil en række tyske kulturpersonligheder tage til genmæle over for landets højreekstreme bevægelser, skriver Spiegel Online. Startskuddet til aktionen lyder den 29. marts næste år, og indtil da er det hensigten at involvere så mange offentlige personligheder i projektet som muligt. Deltagerne tæller indtil videre blandt andre skuespilleren Peter Lohmeyer, der var med i filmen Das Wunder von Bern samt instruktør og Berlin biennale-vinder Fatih Akin, der stod bag filmen Gegen die Wand. Berømthederne skal om muligt – og med klare anti-nazistiske budskaber – inspirere især de unge til at tage afstand fra det nynazistiske netværk. Ud over koncerter vil aktionen bestå af bogoplæsninger, poetry-slam arrangementer og generel information i Tysklands 20 største byer.
Det vurderes, at der er omkring 10.000 nynazister i Tyskland, fordelt på 160 afdelinger.
mla

Eminem får egen radiostation
*Den 28. oktober går den amerikanske rapper Eminem i luften med sin egen radiostation. Den sattelitbaserede radiokanal er kommet til verden i samarbejde mellem Eminems pladeselskab Shady Records, Interscope Records og den amerikanske Sirius Satellite Records. Kanalens premieresending er en direkte transmission af en koncert, som han giver i New York samme aften. Eminem, der selv skal være programleder på stationen, udtaler ifølge Aftenposten til Sirius Satellite Radios hjemmeside:
»Desuden vil jeg spille meget ucensureret hiphop, eksklusive lydspor og nyt materiale både med mig selv og en masse andre.« Hvorvidt en af de andre er Michael Jackson, som han for nyligt har lagt sig ud med, vil vise sig. mla

Berigtigelse
*I gårsdagens anmeldelse af Jógnavn Isaksens bog om William Heinesen skrev vi, at hans billedkunst kun er repræsenteret på omslaget. Bogen gengiver dog en mængde af Heinesens morsomme vignetter. Vi beklager. red.

Kortest muligt
*Varm luft I dag kl. 16.00 vil det i anledning af danseforstillingen Blow Up på Odense Teater være muligt at opleve en oppustet varmluftsballon i Kongens Have i Odense. Danseforestillingen vises fra den 21. - 23 oktober.
*Anastacia I aften kl. 20 giver Anastacia koncert i Forum i København. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her