Læsetid: 3 min.

En principiel og politisk sag

Retssagen mod den tidligere efterretningsofficer Frank Grevil skal afgøre, om hensynet til statens sikkerhed eller hensynet til den offentlige debat vejer tungest. Juridiske eksperter betegner sagen som principiel og politisk
11. oktober 2004

Dommer Elisabeth Larsen skriver retshistorie, når dørene til retssal nummer 41 i Københavns Byret i dag slås op for retssagen mod den tidligere efterretningsofficer Frank Grevil.
For første gang skal en dansk ret afgøre, om en ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, har ret til at udlevere hemmeligtstemplede dokumenter til pressen.
Uafhængige jurister betragter sagen som både principiel og usædvanlig politisk, men forventer en forholdsvis mild dom.
Ifølge anklagemyndighedens redegørelse til retten er parterne på forhånd enige om, at den 43-årige major og ekspert i kemiske våben, Frank Grevil, i midten af februar udleverede tre hemmeligtstemplede trusselsvurderinger til Berlingske Tidende med det formål, at de skulle indgå i debatten om Danmarks deltagelse i Irakkrigen.
Det, Elisabeth Larsen og hendes to domsmænd skal tage stilling til, er, om lækagen var berettiget eller ej.
Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf med den begrundelse, at lækagen skete under skærpende omstændigheder, fordi dokumenterne stammede fra en efterretningstjeneste.
Forsvaret kræver frifindelse med den begrundelse, at lækagen var berettiget, fordi dokumenterne udgjorde et væsentligt bidrag til debattenom Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Principiel og politisk
Professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen fra Århus Universitet betragter sagen mod Frank Grevil som både principiel og politisk.
»Det er åbenbart, at anklagemyndigheden har været nødt til at rejse tiltale. Justitsministeren er øverste anklagemyndighed i Danmark. Og ingen kan vel være i tvivl om, hvad regeringens holdning er i denne sag. Heller ikke statsadvokaten og politianklageren i København«, siger han.
Hvis ikke sagen var endt i retten, ville det ifølge Toftegaard være det samme som at erkende, at det var berettiget. at Grevil gik til pressen og satte spørgsmålstegn ved regeringen troværdighed.
En lignende vurdering kommer fra lektor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet.

Hul i panser
»Anklagemyndigheden er nødt til at rejse denne sag. Frank Grevil har slået et hul i det panser, som en efterretningstjeneste helst skal være omgivet af. Hvis andre medabejdere følger trop, risikerer man jo, at hele konstruktionen undermineres. FE har behov for at vise sine ansatte, at hvis de roder sig ud i sådan noget som Grevil, så falder hammeren. Og de har behov for at vise deres samarbejds-partnere, at der er orden i butikken; at lækager er noget, man tager alvorligt og følger til dørs.«
Også Vestergaard mener, at sagen har en politisk dimension. »Det er en knaldhamrende politisk sag, som også indgår i en global diskussion om begrundelserne for at gå i krig mod Irak«, siger han.
Af samme grund mener Jørn Vestergaard, at byretten får overordentligt svært ved at frifinde Grevil. Men på den anden side, mener han heller ikke, at den 43-årige ekspert i kemiske våben ender i fængsel.
»Jeg anser det for temmelig utænkeligt, at Grevil går fri. Der er sket et formelt brud på tavshedspligten, og der skal sættes en prop i hullet. På den anden side vil det udløse et ramaskrig, hvis han får en streng straf. Det vil gøre ham til martyr,« siger han.

En mild straf
Gorm Toftegaard Nielsen ønsker ikke at spå om udfaldet af retssagen, men påpeger, at sagen naturligt kommer til at koncentrere sig om Grevils begrundelser for at gå til pressen.
»Retten skal tage stilling til, om det var legitimt at lække dokumenterne, og her er problemet, om Grevils tese holder. Var der en åbenbar almen interesse? Og var den tung nok til at opveje tavshedsbruddet. Det er det, retten skal se på, og der er det min vurdering, at der skal forholdsvis meget til for at opveje det formelle lovbrud, som han har begået,« siger han.
Vestergaard mener på sin side, at det kan blive afgørende, om Grevil har forsøgt at få sit budskab frem til rette vedkommende gennem andre kanaler end pressen, når der skal tages stilling til, om han bliver straffri.
Også selve indholdet af trusselsvurderingerne kan ifølge de to eksperter få betydning for, hvor alvorligt retten bedømmer Grevils handling.
Uanset hvilken afgørelse Elisabeth Larsen og hendes sekundanter træffer er det sandsynligt, at dommen netop på grund af sagens principielle og politiske karakter vil blive anket til landsretten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her