Læsetid: 2 min.

Psykisk syge kriminelle svigtes

Regeringen ofrer alt for få ressourcer på psykisk syge kriminelle, som derfor ender i almindelige fængsler, mener flere politiske ordførere og foreningen KRIM. Justitsministeren vil nedsætte en arbejdsgruppe
1. oktober 2004

Regeringen opretter flere fængselspladser, men ofrer alt for få penge og ressourcer på institutioner, som kan huse psykisk syge kriminelle.
Derfor ender de – som beskrevet i Information i onsdags – ofte i almindelige fængsler og arresthuse, som ikke kan tilbyde den nødvendige behandling.
Det mener formand for Folketingets retsudvalg Anne Baastrup (SF), som er oprørt over udviklingen.
»Det er noget værre svineri. Det er i strid med menneskerettighedskonventionen, og det er i strid med fængselskonventionen. Hvis folk er syge, skal de have behandling, men de får ikke tilbud om noget som helst. Det er rædselsfuldt,« siger Anne Baastrup.

Hunde og høje hegn
Regeringen vil ifølge Anne Baastrup ikke erkende, at psykisk syge kriminelle afsoner i danske fængsler og arresthuse, og derfor er det svært at ændre udviklingen, mener hun.
»Når justitsministeren siger, at der ikke sidder psykisk syge i Kriminalforsorgens institutioner og samtidig vælger at indgå et kriminalforsorgsforlig med Dansk Folkeparti, hvor hun kun taler om hunde og højere hegn, så er det utroligt svært at få det her på dagsordenen,« siger hun.
Socialdemokraternes retsordfører, Sandy Brinck, er enig. Hun mener desuden, at regeringen ignorerer eksperternes gode råd.
»Der er udarbejdet en række rapporter om, hvad er det for nogle grupper, vi ser i retssystemet, og hvilken behandling der er optimal for dem. Man er nødt til at tage de rapporter alvorligt og gøre noget på baggrund af dem, men regeringen ønsker kun at oprette traditionelle fængselspladser« siger Sandy Brinck.
Claus Bonnez, formand for den kriminalpolitiske forening KRIM, mener, at regeringens politik er i strid med de sidste mange års fornuftige kriminalpolitik, og han er overbevist om, at udviklingen i sidste ende er til skade for alle.
»Al erfaring viser, at psykisk syge har brug for en socialpædagogisk påvirkning, og det kan fængslerne ikke tilbyde. De psykisk syges karakterafvigelse bliver kun mere påfaldende af fængselsopholdet,« siger Claus Bonnez.

Arbejdsgruppe
Det har ikke været muligt at få justitsminister Lene Espersens kommentar til kritikken, men i en pressemeddelelse erkender hun, at det er problematisk med lange ventetider til Anstalten ved Herstedvester, Kriminalforsorgens eneste fængsel for indsatte, som har behov for psykiatrisk eller psykologisk behandling.
»Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, at psykisk syge i længere tid skal afsone i arresthuse«, siger hun i pressemeddelelsen. Derfor har hun bedt Direktoratet for Kriminalforsorgen om at nedsætte en arbejdsgruppe, som får til opgave at analysere problemet og inden udgangen af 2004 pege på initiativer, der kan medvirke til at løse problemet.
Dansk Folkepartis retsordfører, Per Dalgaard, erkender også problemet og vil ikke afvise, at kritikken af regeringen og Dansk Folkeparti er berettiget.
»I sidste ende handler det om prioritering, og vi har prioriteret ’normale’ kriminelle frem for psykisk syge kriminelle, men jeg kan love så meget, at vi vil have problematikken in mente, når kriminalforsorgsforliget skal udmøntes i praksis,« siger Per Dalgaard.
Han mener dog, at psykisk syge stadig skal afsone under fængselslignende forhold:
»Åbne institutioner til psykisk syge kriminelle er jeg ikke meget for. Det er en dårlig ide, for vi har jo en forpligtelse til ikke at anbringe folk, som kan finde på hvad som helst, i lovlydige borgeres nærområde,« siger Per Dalgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her