Læsetid: 2 min.

Retssaleer sløve i voldssager

Stik imod regeringens mål om en hårdere kurs mod vold, så er domstolene længere tid om at fælde dom over voldsmænd, viser ny redegørelse. Domstolsstyrelse vil analysere problemet
23. oktober 2004

Trods en skrap kurs mod netop vold kan voldsmænd i dag gå omkring i længere tid, før dommeren svinger hammeren og sender voldsmanden bag tremmer.
Det viser en ny opgørelse fra Domstolsstyrelsen.
For første gang, siden Nyrup-regeringen indførte skrappe mål for at hastebehandle sagerne, er dommerne nu blevet langsommere til at ekspedere voldssagerne, viser tallene, som dækker første halvår af 2004.
Dommerne har ellers, år for år, øget andelen af voldsmænd, som bliver dømt inden for 37 dage. Men den tendens er nu blevet brudt. 51,8 procent af voldssagerne blev afsluttet inden 37 dage i årets første seks måneder mod 56 procent af sagerne sidste år.
Resultatet er ikke tilfredsstillende, erkender direktør i Domstolsstyrelsen, Bent Carlsen:
»Et fald er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Derfor må vi nu ind og se på, hvad årsagerne kan være. Tidligere har det vist sig, at mange udefrakommende årsager kan forsinke sagerne, f.eks. at den anklagede skal personundersøges eller at en forsvarer ikke kan møde,« siger han.
Opgørelsen kommer samtidig med, at de konservative holder landsråd i Bella Center i København. Her ventes justitsminister Lene Espersen (K) igen at fremhæve budskabet om »nul tolerance« og »konsekvens« over for kriminelle.
Regeringens støtteparti er mere end utilfreds med, at kursen over for voldsmænd bliver slappere under netop en VK-regering:
»Der skal strammes op. Med en konservativ justitsminister burde vi jo i langt højere grad være på vej til at opnå målet om en hurtig behandling af de her sager. Det er krænkende for retsbevidstheden, at ofre kan se deres gerningsmand gå på fri fod længe efter et overfald,« siger næstformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup.
Partiet forlanger nu en redegørelse fra justitsministeren.
Oplysningerne om, at færre voldsmænd nu får en lyn-dom, kan også gøre det sværere for regeringen at gennemføre den reform af rets- og politikredse, som regeringen tager hul på efter nytår. Her lægger en arbejdsgruppe under Justitsministeriet op til at reducere antallet af retskredse.
Men opgørelsen fra Domstolsstyrelsen viser, at især de store retskredse trækker ned og er langsomme til at få dømt voldsmænd.
Værst ser det ud i København, hvor dommerne kun i hver tredje sag kan leve op til målet om en dom inden 37 dage.
»Det ser ud til, at det er galt i de store byer. Intet tyder på, at det kommer til at gå hurtigere med store retskredse. Snarere tværtimod,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.
Domstolsstyrelsen, som varmt anbefaler større retskredse, indhenter nu mere præcise oplysninger om årsagerne til forsinkelserne fra de enkelte byretter.
Styrelsen vil præsentere justitsminister Lene Espersen (K) for en nærmere analyse senere på året, når regeringen skal aflevere en særlig voldsredegørelse til Folketinget.
Målsætningen om at sende voldsmænd hurtigt bag tremmer stammer fra den tidligere regerings voldspakker i 1994 og 1997.
Der er generelt tale om personer med en ubetinget fængselsstraf for vold. I årets første seks måneder var 874 personer omfattet af ordningen, viser Domstolsstyrelsens tal.
Ifølge direktør i Domstolsstyrelsen, Bent Carlsen, kan domstolene forbedre hastigheden, men det vil aldrig lykkes, at få alle voldsmænd dømt inden for de 37 dage.
Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra justitsminister Lene Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her