Læsetid: 2 min.

Ryk til venstre i Uruguay

Venstrefløjen er på fremmarch i Sydamerika. I morgen gælder det Uruguay, hvor venstrefløjen – Den Brede Front, en koalition af partier, deriblandt den tidligere guerillagruppe Tupamaros, – har udsigt til for første gang nogensinde at vinde magten
30. oktober 2004

Euforien vokser hos Uruguays venstrefløj op til første valgrunde i morgen, hvor den har mulighed for absolut flertal i parlamentet og valg af dens præsidentkandidat uden en ny, afgørende runde.
Sent onsdag aften syntes en meget stor del af det lille lands befolkning at flokkes i hovedstaden Montevideo, hvor de satte et bevægende punktum for Den Brede Fronts valgkamp.
Endeløse korteger af demonstranter – en del til cykel eller hest – svingede med bannere. Inden politikerne fik ordet blev en lang række kulturpersonligheder kaldt op på ærestribunen, bl.a. protestsangeren Daniel Viglietti, der har levet mange år i landflygtighed.
Tabaré Vázquez, den tidligere borgmester i Montevideo – og ifølge opinionsundersøgelser landets kommende præsident, lovede i sin tale at sætte ind mod fattigdommen, der ligesom i nabolandet Argentina har ramt en stor del af den tidligere middelklasse. En tredjedel af befolkningen og over 50 procent af de unge betegnes i dag som fattige i landet, der engang kaldtes ’Latinamerikas Schweiz’.

Folkefest
Blandt demonstranterne var uruguayanere, som den økonomiske krise havde drevet i udlændighed. De var kommet hjem fra nabolandene eller Europa for at deltage i, hvad Vázquez i sin tale betegnede som »den vigtigste revolutionære begivenhed i Latinamerikas nyere historie«.
De to traditionelt enerådende partier i landet, ’De hvide’ og ’De røde’, har under valgkampens sidste dage slået hårdt på, at venstrefløjsgruppen Tupamaros bedrev væbnet kamp under demokratisk styre i 1960’erne. »Dette er et valg mellem frihed og død«, sagde kulturministeren forleden.

Systemskifte
Den politiske analytiker Nelson Cesín siger i en samtale med Information, at venstrefløjen har forandret sig ganske som i nabolandet Brasilien, hvor den tidligere radikale arbejderleder Lula da Silva i dag er præsident.
»Venstrefløjen vil ikke længere nægte at betale den enorme udlandsgæld eller at forhandle med Den Internationale Valutafond. ’De Hvides’ kandidat Larrañaga taler ligesom venstrefløjen om at sætte produktionen i gang og sænke momsen på dagligvarer for at afhjælpe fattigdommen«.
Venstrefløjen lover gennemsigtighed i forvaltningen, decentralisering, kamp mod korruption. Løfter om sociale forbedringer er få. Lærer- og politilønninger m.v. skal dog hæves ved at spare på forsvaret. På længere sigt vil man genindføre en formueskat.

En regional bevægelse
På mange måder har venstreflø-jen i lilleputlandet Uruguay taget ved lære af de to gigantiske nabolande Brasilien og Argentina, som begge nyligt er slået ind på moderat venstrekurs.
Men Daniel Isglías fra den store konservative avis El País mener, at en venstrefløjssejr i Uruguay vil skabe enorme forventninger i befolkningen. Han spår, at det vil føre til frustrationer. »Det er svært her og nu at tilfredsstille sociale krav og samtidig modernisere landet«.
»I oppositionen har Den Brede Front vendt sig imod privatiseringen,» forklarer Isglías. »På søndag skal befolkningen også stemme ja eller nej til en lov, der forbyder privatisering af vandforsyningen. Sidste år blev det ved en folkeafstemning vedtaget at forbyde privatisering af olieudvindingen. De fleste i Den Brede Front gik ind for det forslag. Men Den Brede Front har selv privatiseret bl.a. kloakering og affaldsindsamling i Montevideo, hvor de har magten«.

*Niels Boel er freelancejournalist

FAKTA
Lidt om Uruguay
*Indbyggere: 3,5 millioner
Areal: 176.000 km2 eller godt fire gange Danmarks størrelse_
Nabolande: Brasilien og Argentina
Hovedstad: Montevideo
Eksport: kød, uld, læder, tekstiler, mælkeprodukter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu