Læsetid: 2 min.

Sicilien stormer frem

I de seneste 5-10 år har sicilianske vinavlere produceret fortryllende vine
16. oktober 2004

Vin
Indtil 1995 var der ikke meget at skrive hjem om, når det handlede om siciliansk vin. Enorme mængder af vin, som alene blev produceret fordi EU’s støtteordninger var alt for generøse. Men siden 1995 er vinproduktionen faldet drastisk på Sicilien. Vinarealet er næsten halveret, og det samme gælder produktionen. Samtidig er der i de sidste 5-10 år blevet flere og flere, der producerer fremragende vine på Sicilien.
I sine seneste betragtninger over vinens fremtid er Syditalien – og dermed Sicilien – også et af de områder, som den amerikanske vinguru Robert Parker tror på. Det har selvfølgelig smittet af på priserne for kvalitetsvinene fra Sicilien, men der er stadig meget vin for pengene. Hvis man sammenligner med Toscana eller Piemonte, så er der meget mere kvalitet for pengene i de vine fra Sicilien, som jeg har smagt i denne uge.
Vinene er eksempler på, at man kan lave flotte vine på de oprindelige sicilianske druer. Det startede i Toscana da Tenuta San Guido i 1968 sendte Sassicaia produceret på cabernet sauvignon-druen på markedet. Hermed var de såkaldte supertoscanere skabt. Der var tale om kvalitetsvine, som ikke kunne leve op til den lokale DOC-klassifikation i Toscana, fordi man brugte andre druesorter end de tilladte.
Denne produktionsform er nu kendt over hele Italien, og det gælder også ugens første vin. Det er det store vinfirma Pasqua i Verona i Norditalien, som står bag Kámonia. Den er lavet som en moderne international vin med 60 procent syrah, 30 procent cabernet sauvignon og 10 procent merlot. Vinen har lagret 12-14 måneder på egetræsfade. Det er en varm vin med flot klassisk syrah- og cabernetduft af solbær, læder og lidt stald. Den har en lang behagelig eftersmag med tydelige pebertoner. Det er ikke en typisk siciliansk eller italiensk vin, men snarere en vin med den internationale smag, som mange forbrugere efterspørger i dag.

Sådan er det ikke med vinene fra Benanti, som nu bliver præsenteret på det danske marked af Cappa Vin. Giuseppe Benanti er indehaver af en farmaceutisk virksomhed, og for 10 år siden valgte han at investere en del af sin kapital i jord på nord- og sydsiden af Etna på det Nordøstlige Sicilien. I dag dyrker han vin på 90 ha i dette område. Det er ikke gået stille af. Hans vine har allerede nu kultstatus, og en af hans hvidvine har opnået de eftertragtede tre glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso. Den vender vi tilbage til om nogle uger. Men i denne uge vil jeg kun præsentere en af rødvinene fra Benanti. Den er produceret på de to lokale druer, der er tilladte til DOC-vine fra Etna. Det er nerello mascalese og nerello cappuccio. Det er en meget harmonisk og velsmagende vin. Her er fine, og ikke overdrevne vanilletoner fra fadlagringen. En vin til en kraftig efterårsret med langtidsstegt kalveskank eller til vellagrede oste.

HHHHHI Rossodiverzella, Etna Rosso, Benanti, DOC, 13,5 procent, 2000. 98 kr. pr. flaske. Cappa Vin. Nærmeste forhandler: 86 33 62 70 www.cappa.dk

HHHHHI Kamonia, Pasqua, IGT, 14 procent, 2002, 79.95 kr. pr. flaske. AMKA. Nærmeste forhandler: 86 41 10 37. www.amka.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her