Læsetid: 3 min.

Sidste omgang til nattoget

Det er slut med at købe hakket oksekød om søndagen eller seks store Tuborg sent om aftenen. En institution i den københavnske hverdag – DSB’s IC Supermarked på hovedbanegården – lukkede i går
1. oktober 2004

Afgang
Et restsalg med forbandet gode tilbud på 5, 10 og 15 kroner for lækre slikposer har i de seneste dage været et lille plaster på såret.
Men helt overordnet har det været en ringe trøst i forhold til den grufulde realitet, der i de seneste 48 timer har mødt alle, som har lagt vejen forbi DSB’s IC Supermarked på hovedbanegården: Væk er frugten, grøntsagerne og salaten. Tomme er kølediskene med hakket oksekød, mælk og kyllingefilet. Tilbage er kun holdbare varer som colaer, kondomer og småkager. Og fire medarbejdere, som i går talte restvarer og gjorde dødsboet op.
IC Supermarkedet i det ene hjørne af banegårdshallen lukkede og slukkede i
går, og dermed forsvinder en institution i den københavnske hverdag, de togrejsen-
des liv og i dansk butikshistorie.

Et pragtfuldt sted
I årtier har IC Supermarkedet med sine lange åbningstider og relativt store varesortiment været et pragtfuldt sted: En oase, hvor en familie kunne anskaffe sig frisk salat og kød, selv om det var søndag. En befrielse af et sted for turister, der hos IC endelig havde et dansk supermarked, hvor de kunne bruge deres Diners eller japanske JBC-kreditkort. Et helle, hvor man som det eneste sted i Danmark – legalt – har kunne købe sig en flaske rødvin kl. 23 om aftenen.
Så sent som for to uger siden benyttede jeg selv muligheden for spontant at købe en six-pack med øl, inden jeg stod på nattoget til München. Så meget desto større var chokket, da det gik op for mig, at det nu er slut med den mulighed.
Ole Amby, der er administrerende direktør i DSB Detailhandel, har forståelse for min ærgrelse.
»IC Supermarkedet har jo været brugt til nødkøb for mange mennesker. Og et sted, hvor man alligevel kunne nå at købe ind, hvis man ankom sent til København H,« siger Ole Amby.
Butikken lukkes imidlertid, fordi det ikke længere er defineret som et forretningsområde for DSB at drive supermarked. Samtidig har det ikke været muligt at finde en køber til supermarkedet, således at det kunne drives videre af andre.
Der har ellers været supermarked i lokalerne siden slutningen af 1960’erne, hvor den private købmand John Møller åbnede et supermarked. Det var lige i den periode, hvor supermarkeder i det hele taget begyndte at vinde frem i Danmark. I 1980 overtog DSB imidlertid butikken, ligesom etaten også begyndte at drive supermarkeder på banegårdene i Århus og Odense.
Egentlig gik det strålende for disse statssupermarkeder. Men med den tiltagende liberalisering af lukkeloven i 1990’erne begyndte IC Supermarkedet at miste sin funktion på nogle områder. Butikker som Døgn-Netto og 7-Eleven begyndte også at dukke op med lange åbningstider, omend alkoholen aldrig har været på deres repetoire efter klokken 20.

God forretning
IC Supermarkedet bliver nu ikke lukket, fordi det er en dårlig forretning. Tværtimod, understreger Ole Amby, er det en god forretning. Men han vil dog ikke oplyse noget om indtjeningen.
»Vi lukker det kun, fordi vi har taget en strategisk beslutning om at trække os ud af det forretningsområde,« siger Ole Amby.
Således er også supermarkedet på banegården i Odense blevet til en kiosk, og i forbindelse med ombygning på Århus H, kommer supermarkedet dér også til at ryge.
Fremtidens banegårde vil have kiosker og andre integrerede forretningstyper, hvor man køber cola’er og billetter ved den samme disk. På store banegårde som København H vil der dog naturligvis fortsat være særskilt billetsalg, understreger Ole Amby.
Men en ting er sikkert: I går var sidste gang, en hurtig og spontan flaske rødvin til nattoget blev langet over disken på København H.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her