Læsetid: 2 min.

Sikkerhed eller frihed

EU’s nye justitskommissær kom under beskydning for sine holdninger til homoseksuelle, flygtningelejre og bekæmpelse af terror
6. oktober 2004

BRUXELLES – Han har indtil nu været medlem af Silvio Berlusconis regering. Som noget af det allerførste på vej til stillingen som EU’s nye justits-kommissær har han gjort sig bemærket med opbakning til flygtningelejre uden for EU’s grænser.
I går var Rocco Buttiglione, italiener, far til fire døtre, politiker, professor og troende katolik, til det traditionelle forhør hos Europa-Parlamentet.
En af de helt store opgaver til Buttiglione i de kommende fem år bliver den videre udvikling af EU’s fælles rets- og indenrigspolitik, der formelt hedder »Området for sikkerhed, frihed og retfærdighed.«
Buttiglione erklærede sin udtrykkelige støtte til en »krig mod terror«, som »vi vinder«. Her må der løbende ske en afvejning mellem sikkerhed og frihed, lød hans svar på kritiske spørgsmål om udlevering af personlige data og kontrol af, hvem man sender e-mail til.
Også den fælles asylpolitik, som EU arbejder på, var et hedt emne. Buttiglione blev straks hængt op på aktuelle spørgsmål. Hans hjemland Italien har siden weekenden ændret praksis og fløjet bådflygtninge, der landede på den italienske ø Lampedusa, tilbage til Libyen. Kritikere har hævdet, at det er i strid med internationale aftaler. Det afviste Buttiglione.
Ifølge hans oplysninger blev flygtningene »afvist ved grænsen«, ikke udvist af Italien – en vigtig juridisk forskel. Buttiglione bakkede allerede i august op om at oprette flygtningelejre uden for EU og er siden blandt andet blevet beskyldt for at have foreslået »koncentrationslejre« til flygtninge. Det afviste han: »Jeg foreslog ikke koncentrationslejre, jeg foreslog centre for humanitær beskyttelse,« sagde han i går. Selvfølgelig ville Kommissionen følge op på ideen – der var ikke rigtig kommet alternative forslag, lød afvisningen til de kritiske spørgere.
Buttiglione er troende katolik, han er kendt for et konservativt syn på ægteskabet, og han har været kritisk over for homoseksuelle. Det bekymrede tydeligvis nogle blandt de spørgende parlamentarikere. Men Buttiglione afviste:
»Jeg kan synes, at homoseksualitet er en synd. Men det påvirker ikke min politik, med mindre jeg siger, at det er en kriminel handling,« forklarede han og udtrykte sin fulde støtte til EU’s charter om grundlæggende rettigheder, som forbyder diskrimination på grund af seksuel orientering. En formulering, Buttiglione under forarbejdet til charteret aktivt forsøgte at få fjernet, som en parlamentariker påpegede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her