Læsetid: 3 min.

Spanien vender ryggen til Bush

I rekordtempo har Spaniens socialistiske regering ændret forgængernes pro-amerikanske politik til en Bush-kritisk kurs og overhalet Frankrig og Tyskland venstreom
25. oktober 2004

Spanien
Spanien har med stormskridt udviklet sig fra at være en af de tætteste allierede for USA’s præsident George W. Bush til at være det mest Bush-kritiske land i Europa.
Kun 13 procent af spanierne ønsker, at Bush bliver genvalgt, mens næsten seks ud af ti spaniere håber på, at John F. Kerry rykker ind i Det Hvide Hus, viser en nylig meningsmåling foretaget af Instituto Opina.
Spaniens socialistiske regering under ledelse af José Luis Rodríguez Zapatero har siden valget i marts ikke forpasset nogen lejlighed til at distancere sig fra den siddende Bush-regering i USA: »Her lægger vi os ikke på knæ for ordrer fra en fremmed regering,« fastslog den spanske forsvarsminister, José Bono, for et par uger siden i forbindelse med den spanske nationaldag.
»Vi er lige så suveræne, selv om vi er mindre og ikke så magtfulde som Amerikas Forenede Stater,« sagde Bono, der for første gang i tre år undlod at invitere amerikanske soldater med, den store festparade i Madrid. Til gengæld var der – symbolsk nok – 48 franske soldater med til militærparaden, og de fik lov til at bære det franske flag ned af Paseo de la Castellana i Madrid. USA’s ambassadør, George Argyros blev væk fra paraden og fra en efterfølgende reception hos kong Juan Carlos. Ambassadøren forklarede bagefter til nyhedsbureauet EFE, at han blev væk, »fordi sidste år rejste den nuværende ministerpræsident, Zapatero, sig ikke op, da det amerikanske flag passerede forbi« under paraden.

Anspændt
De diplomatiske relationer mellem Spanien og USA har været meget anspændte, siden Zapatero besluttede at trække de spanske tropper ud af Irak. Beslutningen var meget populær i Spanien, hvor 80 procent af vælgerne er imod Irak-krigen. Men den 9. september satte Zapatero trumf på, da han under et besøg i Tunis opfordrede andre lande til at følge Spaniens eksempel. Bush skrev straks et protestbrev til Zapatero – der dog svarede, at Spanien betragter sig som allieret med USA, men »det bedste, man kan gøre med en ven, er at sige tingene klart og åbent udtrykke uenigheder.«
Hvor det ellers plejer at være god kutyme, at regeringschefer ikke blander sig i andre landes indre anliggender, har Zapatero åbent antydet, at han ønsker et politisk kursskifte i USA: »Jeg er overbevist om, at om kort tid vil vi opleve en genetablering af principperne for den internationale legalitet, multilateralismen og FN’s relevans,« sagde Zapatero forleden i et stort interview til avisen El País.
Hvor Spaniens fhv. konservative ministerpræsident, José Maria Aznar, før Irak-krigen lod sig fotografere på Azorerne side om side med Bush og Storbritanniens Tony Blair, har Zapatero holdt topmøde i Madrid sammen med Frankrigs præsident, Jacques Chirac, og Tysklands kansler, Gerhard Schröder. Og på FN’s generalforsamling her i efteråret holdt Zapatero en tale om at opbygge en alliance mellem civilisationerne i stedet for at satse på militær konfrontation. Zapatero vil under ingen omstændigheder – heller ikke under et nyt FN-mandat – sende tropper til Irak.
I den forløbne uge har Spanien lagt kursen om på to områder, hvor den foregående konservative regering lagde sig tæt op af Bush-regeringen – Cuba og terapeutisk kloning.
På et EU-ministermøde i Bruxelles i tirsdags forsøgte Spanien at overtale EU-landene til et radikalt brud med den hidtidige sanktionspolitik imod Fidel Castros Cuba. Zapatero-regeringens forslag om at åbne en konstruktiv dialog med Cuba er hilst velkommen i Havana, men et flertal af EU-landene ønsker at fastholde presset på Castro-regimet, der bl.a. har fængslet dusinvis af systemkritikere.
I torsdags meddelte Spanien så på et møde i FN, at landet ikke mere støtter et forslag fra Costa Rica – og USA – om at lave et globalt forbud mod terapeutisk kloning. Det er en af Bushs mærkesager, men som Kerry åbner Spanien nu op for terapeutisk kloning af menneskelige stamceller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her