Læsetid: 2 min.

Svindlere på spil i Moskva

Eddie Murphys metoder kopieret af afrikansk bande i Moskva
11. oktober 2004

MOSKVA – Inspireret af komedien Coming to America med Eddie Murphy i hovedrollen, lykkedes det, ifølge russisk politi, for en afrikansk bande med bopæl i Moskva at tage fusen på adskillige russiske forretningsmænd og lænse dem for flere hundrede tusind kroner ved at udgive sig for at være flamboyante afrikanske regeringsministre.
I filmen fra 1988 spiller Eddie Murphy Prins Akeem fra kongeriget Zamunda. Hans bedrag består i at spille den stik modsatte rolle: Akeem udgiver sig for at være fast-
food-arbejder i New York, så han kan flygte fra et arrangeret ægteskab, og finde en brud, som virkelig elsker ham.
Fire afrikanere er blevet sigtet for bedrageri og risikerer nu op til seks år i fængslet, hvis de bliver dømt. Anklagemyndigheden siger, at banden meget omhyggeligt kopierede Prins Akeems og hans far, Kong Jaffe Joffers, (som i filmen bliver spillet af James Earl Jones) flamboyante vaner og manerer , for at narre deres russiske ofre. Svindelnummeret siges at være baseret på en afprøvet og testet metode, som ofte bliver benyttet på nettet. Et af bandemedlemmerne skulle spille rollen som nevø til en velhavende minister (som i et enkelt tilfælde var Guinea-Bissaus tidligere vice-ministerpræsident). Han skulle fortælle om sin onkel, der gerne ville smugle 22,5 millioner dollar til Rusland i en afrikansk diplomat-taske, og at de, som hjalp ham med sit forehavende, havde udsigt til at blive kosteligt belønnet. Der var bare den lille hage ved det, at ofret var nødt til at betale 43.000 dollar i bestikkelsespenge til en afrikansk ambassade i Moskva for at få overdraget diplomat-tasken.

Lånt rolex
For at overvinde ofrenes skepsis, skulle ’nevøen’ sige, at hans ’onkel’ ville blive fløjet til Moskva udelukkende i forhandlingsøjemed. Ofret ville så blive kørt til Sheremetyevo lufthavnen, hvor et af bandemedlemmerne ventede på ham uden for vip-udgangen iført traditionel afrikanske klædedragt, et rolex- armbåndsur i guld, (som var lånt til lejligheden), guldindfattede briller, en kæmpe guldmedaljon og en overdådig fingerring. Han ville være omgivet af et stort følge mandlige tjenere, som ville reagere på hans mindste vink. Efterforskningen viste senere, at ’følget’ var afrikanske studerende på Moskvas Patrice Lumumba Universitet, som fik timebetaling for deres assistance.
’Onklen’ skulle hilse overdrevent høfligt på sin slægtning, tale overdrevent højt på engelsk – selv om alle fupmagerne taler glimrende russisk – og kommunikere med sit offer på engelsk via tolk. Dagbladet Moskovsky Komsomolets oplyser, at ’onklen’ er nigeriansk statsborger, har familie i Hviderusland og har brugt flere år på at hutle sig gennem tilværelsen med et job som illegal taxachauffør i Moskva. Ruslan Zakayev, en forretningsmand fra Moskva, var en af dem, som faldt for deres fupnummer og gav dem 43.000 dollar. Politiet siger, at der er mange andre ofre, som ikke vil stå frem, »fordi de selv havde planer om at bryde loven«, og at banden først blev fanget, da en privatdetektiv spillede rollen som nyt, potentielt offer.

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her