Læsetid: 2 min.

’Tragedie udspilles på EU’s grænse’

Italien er begyndt at flyve bådflygtninge tilbage til Nordafrika. Aktionen kommer midt i en hed EU-debat om at bygge flygtningelejre i Nordafrika
5. oktober 2004

BRUXELLES – Italien er begyndt at flyve hundredvis af flygtninge tilbage til Libyen. Flygtningene ankommer i store tal på den lille italienske ø Lampedusa, der ligger ud for den nordafrikanske kyst.
Ifølge britiske BBC er flere fly med flygtninge blevet sendt tilbage til Libyen, efter at der alene lørdag landede 600 mennesker på den lille italienske ø. På øen er der et modtagecenter for flygtninge. Stedet drives af frivillige og har plads til 200 mennesker. Hidtil har de italienske myndigheder derfor flyttet flygtningene til centre på fastlandet, men nu er der ved at blive indført en ny praksis.
Den italienske indenrigsminister, Guiseppe Pisanu, betegner det som en nødsituation. Den skal besvares med den »nødvendige beslutsomhed, men i streng respekt for vore love og for de internationale konventioner om indvandrernes rettigheder,« siger han i en pressemeddelelse.
Pisanu vil afvise alle dem, der ikke har krav på asyl, allerede ved grænsen.
»De desperate, som stadig tror, at de kan selje illegalt til Italien, skal vide, at de bliver sendt tilbage til det sted, de tog ud fra, så snart de har modtaget humanitær hjælp,« siger han.
FN’s flygtningeorganisation UNHCR kritiserer den nye praksis og beretter, at evakueringen tilbage til Afrika fortsætter.

I strid med konvention
UNHCR er aldeles ikke enig med den italienske regering om, at de internationale konventioner bliver overholdt.
»Alle dem, der søger om asyl, skal have adgang til en fair behandling af deres sag for at se, om de er beskyttet af flygtningekonventionen fra 1951,« siger Raymond Hall fra UNHCR’s Europa-afdeling.
De mange flygtninge, der forsøger at komme ind i EU, er i disse dage til debat i EU. Netop tilbagesendelse af flygtninge er et særlig ømt punkt. Fredag blev EU’s justits- og indenrigsministre dog enige om, at gå videre med ideen om at støtte EU’s nabolande til at tage sig af flygtningene.
»Det er en menneskelig tragedie, der udspiller sig på vore grænser. Vi skal tage os af det,« siger Jonathan Faull, generaldirektøren for Kommissionens justitsafdeling.
Kommissionen går ind for et flygtninge-samarbejde med EU’s nabolande og støtter et pilotprojekt, der skal opkvalificere fem nordafrikanske lande til at håndtere flygtninge. Et af landene, Libyen, har endnu ikke underskrevet FN’s flygtningekonvention.
Faull lægger meget vægt på, at konventionerne skal overholdes, og at flygtningene skal behandles med »yderste værdighed«.
Han ville ikke kommentere, om den nye italienske praksis er i overensstemmelse med konventioner eller EU’s politik, men sagde, at Italien står over for »enorme problemer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her