Læsetid: 3 min.

Tyrkiet på vej

I dag ventes Kommissionens rapport om Tyrkiet. Rygterne svirrer – men den egentlige beslutning træffes først i december
6. oktober 2004

BRUXELLES – Der er tre store stridsemner på Tyrkiets vej til EU. Det er arbejdskraftens frie bevægelighed, pengene – og Cypern.
I dag skal EU’s 25 kommissærer blive enige om den rapport, der fortæller, hvor godt Tyrkiet lever op til EU’s krav om blandt andet økonomi, politisk struktur og menneskerettigheder. Når Anders Fogh Rasmussen og hans kolleger fra de andre lande mødes den 17. december, skal de beslutte, om Tyrkiet må begynde forhandlinger om optagelse med EU. Et egentligt medlemskab ligger endnu mange år ud i fremtiden, der bliver talt om 10-15 år.
Det mest ømfindtlige emne er arbejdskraftens frie bevægelighed. Så sent som mandag sagde den afgående udvidelses-kommissær, Günter Verheugen, på en tysk tv-station, at det skal være muligt for de nuværende EU-lande, »til enhver tid at begrænse og regulere indvandring fra Tyrkiet.« Også hans efterfølger fra den 1. november, finnen Olli Rehn, sagde under en høring i Europa-Parlamentet mandag, at der skal være »varige beskyttelsesmekanismer,« i aftalen med Tyrkiet.
Det kan der slet ikke blive tale om, lyder meldingen fra Tyrkiets udenrigsminister, Abdullah Gül. Og Selim Yenel, der er stedfortrædende chefforhandler for Tyrkiet hos EU, prøver at afdæmpe: »Der vil blive en overgangsperiode, det er ganske normalt. Det er ikke nødvendigt at gøre så meget ud af det,« siger han, men understreger: »Der kan ikke være varige undtagelser.«
Varige undtagelser ville sætte spørgsmålstegn ved kernen i EU-samarbejdet, hvor netop den fri bevægelighed arbejdskraft står absolut centralt.
Om frygten for en massiv vandring fra Tyrkiet til EU er begrundet, er ikke bredt dokumenteret. Mens mange højrepartier i EU-landene spiller på frygt for indvandring og kulturelle forskelle, peger Verheugen, den tyrkiske regering og en undersøgelse af tyrkere, der lever i Tyskland og Frankrig, på, at der derimod kan ventes en tilbagevandring.

Ømme penge
Tilbagevandring forudsætter, at der sker en stabilisering i det sociale, økonomiske og politiske liv – og netop det er der håb om hos mange tyrkere. Hvad kommer det så til at koste de nuværende EU-lande i kroner og euro? Også det ventes Kommissionen at tage stilling til i dag.
Allerede nu har økonomer fra tænketanken Center for European Policy Studies, CEPS, undersøgt sagen. De når til den konklusion, at netto-overførsler fra EU vil have en markant betydning i Tyrkiet, samtidig med at de vil være et »overkommeligt« beløb på EU-budgettet og »ubetydelige« i sammenligning med de nationale finanslove forøvrigt. De anvendte tal svarer til de første meldinger om tallene i Kommissionens rapport.
CEPS’ to forskere har set på, hvor meget et tyrkisk EU-medlemskab vil koste – under betingelse af, at reglerne om landbrugsstøtte og støtte til økonomisk svage regioner ikke bliver lavet om inden da.
Landbrugsstøtten udgør i dag halvdelen af EU’s budget og er fastlåst indtil 2013. Også støtten til de svage regioner er aldeles ømfindtelig.
Allerede ved den netop overståede udvidelse var der stor uvilje mod at dele pengene med de nye lande – eksempelvis mistede det østlige Tyskland og andre fattige regioner penge på den konto, fordi de ikke er helt så fattige, som nogle områder i de nye lande.
Bag forhandlingerne med Tyrkiet svæver også den vedvarende strid om den delte ø Cypern. Selv om tyrkerne har strakt sig langt, er emnet stadig betændt. Mandag og tirsdag skulle der i Istanbul have været en konference mellem de 25 EU-lande og 57 muslimske lande om civilisation, harmoni og den globale verdensorden. Men i sidste øjeblik aflyste Tyrkiet: Det hollandske EU-formandskab havde opfordret de 25 EU-lande til ikke at deltage.
Årsag: De tyrkiske cyprioter var tilmeldt konferencen som »den tyrkisk cypriotiske stat«. Hvis EU havde accepteret denne titel, kunne det ligne en anerkendelse af Nordcypern som stat – og det går ikke, lød kommentaren fra EU-formandskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her