Læsetid: 1 min.

USA presser på for Kashmir-løsning

Rygterne går om et muligt gennembrud i striden om Kashmir
18. oktober 2004

ISLAMABAD – Rygterne svirrer i Islamabad om et muligt gennembrud i den 57 år lange strid, som har udløst tre krige mellem Pakistan og Indien.
Diplomatiske kilder bekræfter over for Information, at USA ’presser’ begge lande for at finde et kompromis, som på længere sigt skal være baseret på et forenet autonomt eller selvstændigt Kashmir.
Spekulationerne breder sig i medierne.
»USA og Vesten fik Pakistan til at opgive sin støtte til Taleban og ændre sin Afghanistan-politik efter 11/9. En opblødning lader nu også til at være på vej i Kashmir-spørgsmålet,« skriver den ansete kolumnist Ayaz Amir i avisen Dawn. Han drager den slutning, at præsident Musharraf efterhånden er nået frem til at indse, at kravene om en folkeafstemning i Kashmir og international mægling er urealistiske på kort sigt.

USA taler med de yngre
Talat Massod, eksgeneral og politisk iagttager, mener, at Pakistan med sin deltagelse i USA’s krig mod terrorisme for længst er ophør med at have sin egen udenrigspolitik, og at de igangværende samtaler om Kashmir er udtryk for samme forhold: »USA vil se en løsning på konflikten, og den vil ikke nødvendigvis behage Pakistan…«
Musharraf har formået at afværge, hvad islamisterne har kaldt »forræderiet mod Taleban.« Men det er betydeligt sværere at sælge kompromiser eller indrømmelser, som vedrører Kashmir, og det uvist om hans egen ’valgkreds’, dvs. hæren vil lade sig overtale.
Amanullah Khan er ikke en del af løsningen. USA hævdes at kun at føre samtaler med en yngre ledelse i den kashmirske selvstændighedsbevægelse. Men han håber alligevel, at hans egen fempunkts-’køreplan’ mod fred kan komme i betragtning som løsningsmodel … I så fald skal Kashmirs befolkning stemme om selvstændighed efter 15 år som en forenet provins, der indtil da skal stå under en international Kashmir-komités beskyttelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her