Læsetid: 3 min.

Venstres socialordfører anholdt for pædofili

Flemming Oppfeldt (V) fik i går sin parlamentariske immunitet ophævet og blev anholdt for pædofili. Men sagen får ikke konsekvenser for Venstre, vurderer politiske eksperter
20. oktober 2004

Med bedemandsmine offentliggjorde Folketingets formand Christian Mejdahl (V) i går på et hasteindkaldt pressemøde, at Venstres socialordfører Flemming Oppfeldt mistænkes for pædofili.
Et par timer senere vedtog et enigt folketing at ophæve Flemming Oppfeldt parlamentariske immunitet, og umiddelbart efter blev Flemming Oppfeldt anholdt. Han nægter sig skyldig i sigtelserne for misbrug af en lille dreng, men siger om Folketingets ophævelse af hans immunitet, at det er »helt naturligt på det grundlag.«
Justitsminister Lene Espersen (K), der har det formelle ansvar for, at sagen bliver bragt i Folketinget har kendt til sagen i en uge og er »ganske godt bekendt« med politiets overvejelser.
»Jeg vil ikke gå i detaljer, men vi ved da, at folketingsmedlemmer er beskyttet og via grundloven har immunitet. Så derfor skal der også en stærk mistanke til, når immuniteten skal ophæves. Og den har Københavns politi vurderet er til stede i denne sag,« siger Lene Espersen.Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) brugte størstedelen af sit ugentlige pressemøde på at svare på spørgsmål om sagen.
Her oplyste han, at han mandag var blevet orienteret om, at partifællen er sigtet for kønslig omgang med en mindreårig dreng.
»Jeg er endvidere blevet oplyst om, at Flemming Oppfeldt har besluttet sig for at trække sig fra Venstres Folketingsgruppe, og den beslutning er jeg enig i,« siger Anders Fogh Rasmussen, der er rystet over sagen.

Konsekvenser for Venstre
Statsministeren er bange for, at sagen vil skade folketingsmedlemmers anseelse i befolkningen:
»Det kan være med til at ryste menneskers syn på folkevalgte, som man efter min mening med rette kan stille krav til må opføre sig ordentligt. Det er naturligvis belastende for politikeres almindelige omdømme,« siger han.
Han frygter derimod ikke, at sagen skader partiets Venstre og regeringens politik:
»Folk er i stand til at sondre mellem, hvad der er regering og politik, og hvad der er et enkelt medlems private handlinger,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Og den analyse får opbakning fra politiske eksperter. Professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen. Han mener ikke, at Venstre behøver at frygte vælgernes straf:
»Der er ikke tradition for, at personskandaler spiller nogen særlig rolle hverken i tilslutning til partierne eller tilliden til politikerne. Der er brodne kar i alle lejre, og sådan vurderer vælgerne det også,« siger Jørgen Goul Andersen.
Ekspert i politisk kommunikation ved Roskilde universitet Rasmus Jönsson mener heller ikke, at sagen nødvendigvis får indflydelse på vælgernes bedømmelse af regeringen eller Venstre.
»Lige nu er regeringen i gang med at lægge afstand til sagen, og signalere, at en privat handling ikke har nogen sammenhæng med hverken regeringen eller Venstre. Og i forhold til vælgerne er det klart, at jo større afstand til sagen, desto færre ridser i regeringens lak,« siger Rasmus Jönsson.
Han forudser, at Venstres strategi nu er at trække statsministeren ud af skandalen:
»Det mest oplagte er, at Fogh ikke kommenterer yderligere. Han lukkede sagen en gang for alle i går, og nu handler det blot om at lægge afstand,« siger Rasmus Jönsson.
Flemming Oppfeldt bliver dermed det tredje medlem af Venstres Folketingsgruppe der udtræder under Foghs regeringstid. De to første var Peter Brixtofte og Anders Møller.

FAKTA
Folketingsmedlemmers immunitet
*Grundlovens bestemmelse om Folketingsmedlemmers immunitet, § 57, der er indført for at beskytte Folketingets medlemmer mod vilkårlig forfølgelse:
*»Intet medlem af Folketinget kan uden dettes samtykke tiltales eller underkastes fængsling af nogen art, medmindre han er grebet på fersk gerning. For sine ytringer i Folketinget kan intet af dets medlemmer uden Folketingets samtykke drages til ansvar uden for samme
*Siden grundlovsændringen i 1953 har 32 medlemmer fået ophævet deres parlamentariske immunitet, først og fremmest på grund af overtrædelser af færdselsloven (19 gange) og straffeloven (13 gange). I alt er fire folketingsmedlemmer blevet kendt uværdige til at sidde i Folketinget, efter at de er blevet idømt frihedsstraf ved en domstol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her