Læsetid: 2 min.

Verdensherredømme

25. oktober 2004

Spot
Nu begynder det. Fra i dag vil sendeflader og avissider over hele den vestlige verden, være nærmest domineret af analytikere, politikere og journalister, der gør sig kloge over, hvilken betydning det vil have for hvem, hvis den eller den bliver valgt d. 2. november.
Udfaldet af det amerikanske valg har betydning for hele verdenssituationen, og det lader intet medie os glemme.
De fleste af os er overbevist, og nogle endda så meget, at de personligt vil have en indflydelse på dette udfald. Her taler vi ikke om en decideret erklæring fra for eksempel europæiske beslutningstagere eller samfundsrevsende kunstnere, men om helt almindelige danskere, der via skærme og spalter har fået bekræftet, at valgets konsekvens er absolut.
Der må gøres noget.
Med en beundringsværdig, men naiv forhåbning tager de til U.S.A for at blive en del af det omfattende cirkus, der er en amerikansk valgkampagne. Som 22-årige Mads Bonde Broberg fra Glyngøre, der tager til Virginia for at støtte republikanernes kamp for at bevare regeringsmagten. Han siger til Skive Folkeblad: »Jeg har besluttet at støtte George Bush, fordi han, når alt kommer til alt, er den bedste af præsidentkandidaterne. Han har en klar stil overfor terrorister og er derfor bedre for verdens sikkerhed.«
Verdens eneste stormagt har indflydelse. Spørgsmålet er om denne overdrevne opmærksomhed er med til at forstærke den amerikanske selvforståelse. De ser journalister, kamerahold, frivillige og fotografer fra hele verden invadere hele landet. Ikke kun Washington, hvor beslutningerne træffes, men også de allermest ligegyldige afkroge af bibelbæltet kommer under europæisk lup.
Det er ikke mærkeligt, at denne stjernebehandling og opmærksomhed kan gøre de amerikanske ledere egenrådige. De vil aldrig opføre sig som andet end verdens politimænd, så længe de bliver bekræftet i deres selvopfattelse. Som i den underholdende tegnefilm? Pinky og Brain?, der for et par år siden var en del af det ellers enerverende børneprogram, Snurre Snups Søndagsklub. Pinky og Brain er to laboratorierotter, der hver aften bryder ud af deres bur, og det fjogede sidekick Pinky spørger hver aften parrets selvbestaltede mastermind, Brain: »Hvad skal vi lave i aften, Brain?« Hvor til Brain, der, trods sin lave statur og ekseptionelt store ører, taler med stærk autoritet og målrettethed i stemmen, svarer: »Det samme som vi gør hver aften, Pinky: Forsøge at overtage verdensherredømmet!«

*TV2 23.20: Bush-turen? tæt på USA’s præsident. Og nyheder, tv- og radioavis, hver time resten af ugen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her