Læsetid: 4 min.

Er der vigtigere nyheder? Gider læserne ikke mere?...

...Eller er der Dan Lynge-censur på Ekstra Bladet? Chefredaktør Hans Engells ministerfortid kaster skygger over Ekstra Bladets fokusering på justitsskandale
1. oktober 2004

Chefredaktør Hans Engells ministerfortid kaster skygger over Ekstra Bladets fokusering på justitsskandale

»Jeg lider ikke af personlighedsspaltning. Da jeg forlod politik og blev chefredaktør på Ekstra Bladet, gik jeg også fra én verden til en anden. Jeg har altid været meget bevidst om, at journalister og magthavere sidder på hver sin side af bordet.«
Sådan siger Hans Engell, chefredaktør på Ekstra Bladet, til Jyllands-Posten den 27. september i et interview. Spørgsmålet er, om Hans Engell også sidder på den anden side af bordet, når det gælder sagen om Dan Lynge. For i Lynge-sagen er det toppen af dansk justitsvæsen anno 1991-95, der er i skudlinjen. Og dermed den daværende, øverste politiske ansvarlige frem til 1993: Hans Engell.

Ikke interessant
Det var Ekstra Bladet, der sammen med TV 2 oprullede hele Dan Lynge-sagen, og Ekstra Bladet følger fortsat sagen, der nu bliver behandlet i Dan Lynge-kommissionen.
Men på redaktionsgangene på Ekstra Bladet breder der sig en stemning af, at chefredaktøren ikke finder hverken Dan Lynge-kommissionen eller Ekstra Bladets egen andel i oprulningen af sagen særlig bekvem. Det siger flere anonyme kilder på bladet uafhængigt af hinanden til Information.
»Der er ingen tvivl om, at Engell ikke bryder sig om historien,« siger en kilde.
F.eks. er den redaktionelle prioritering af Dan Lynge-sagen røget fra forsidestof, da sagen begyndte i 2002, til artikler, der nu ligger bemærkelsesværdigt langt bag i avisen. Bladets ledelse har også besluttet at skille det journalistiske makkerpar, som har optrevlet hele sagen, i samme periode som kommissionens start. Den ene er overflyttet til en anden redaktion. Derudover har der ikke været en eneste spiseseddel eller forside at finde om sagen, siden kommissionen startede sine afhøringer i april.
»Der er en stemning af, at ’det her ikke er interessant’,« siger en kilde på bladet.
»Alle går rundt på gangene og ryster på hovedet. Men det er nærmest blevet tabu,« siger en anden.

Lav prioritet
Information har gennemgået samtlige af Ekstra Bladets artikler om Dan Lynge-sagen, og tendensen er klar: Blandt de 38 artikler, bladet har bragt, siden Lynge-kommissionens start, er kun seks at finde forrest i avisen på side 4, 5 og 6.
De resterende 32 artikler er bragt på side 13 til 37 med størstedelen på siderne 20-22.
Dette gælder også artikler om afsløringer, der af andre medier er blevet opfattet som bomber i Lynge-sagen, f.eks. da tidligere Rigspolitichef Ivar Boye den 12. august fortalte kommissionen, at han havde sendt et notat om Dan Lynge til Justitsministeriet.
En nyhed der var at finde på side 22 i Ekstra Bladet den følgende dag. Også artikler, hvor topfolk i politiet under vidneansvar bekræfter påstande, bladet selv har fremsat tidligere, er at finde i den sidste halvdel af avisen.

’Ikke vores opgave’
Hvad siger artiklernes placering om Ekstra Bladets prioritering af sagen?
»Ekstra Bladet har ikke givet sagen særlig høj prioriteret. Det kan skyldes mange ting – det øvrige nyhedsbillede f.eks. – men det er da tankevækkende, når bladet selv har bragt sagen frem, og når noget af stoffet har haft topprioritet i andre medier som TV 2. Ekstra Bladet plejer at følge nyhedsbilledet på TV 2 nogenlunde,« siger Jørgen Poulsen, professor på Journalistik på RUC.
Journalist Miki Mistrati, Bastard Film, var en af de to tv-journalister, der sammen med Ekstra Bladet rullede sagen op på TV 2. Han finder det »iøjefaldende«, at Dan Lynge-sagen får så lav redaktionel prioritering på bladet.
»Det kan undre, når TV 2-redaktøren har valgt at lægge de samme historier helt oppe i toppen af programmet. Ikke mindst fordi Ekstra Bladet jo var med til at bringe hele sagen frem, og i øvrigt er en avis med et motto om at ånde magthaverne i nakken,« siger Miki Mistrati.
Det er første gang, at en tidligere minister sidder i chefstolen på et landsdækkende medie, der indgående afdækker en sag, han selv er impliceret i. For udeforstående kan netop den kombination virke som en meget tung interessekonflikt.
Hvordan kan en person med part i en sag af væsentlig offentlig interesse samtidig have det redaktionelle ansvar for, at sagen bliver optrevlet på bedste vis?
»Det må være et spørgsmål om personlig hæderlighed,« siger Michael Bruun Andersen, medieforsker og lektor på Journalistik på Roskilde Universitetscenter.
»Det er klart, at Hans Engell er inhabil i denne sag, og så man gå ud fra, at han overlader ansvaret for Ekstra Bladets dækning af Dan Lynge-sagen til en anden.«
Information ville gerne have spurgt Hans Engell, om han selv mener, han står i en interessekonflikt, og hvad baggrunden er for hans blads lave redaktionelle prioritering af Dan Lynge-sagen. Men Hans Engell ønsker ikke at kommentere nogen af delene.
Information ville også gerne have spurgt Ekstra Bladets to journalister, der har optrevlet Dan Lynge-sagen, hvad det betyder, at chefredaktøren på deres avis er identisk med den daværende øverst politisk ansvarlige i sagen. Men journalisterne har ingen kommentarer til sagen.
Engells chefer – bestyrelsen i JP-Politikens Hus A/S, der også tæller Ekstra Bladet – vil derimod gerne svare på, hvilke overvejelser man har gjort sig i forbindelse med, at en historie måske implicerer en af bladenes chefredaktør – netop fordi han er tidligere minister.
»Det har vi ikke gjort os nogen overvejelser om, fordi det ikke er vores opgave, hvad chefredaktionerne laver på bladene. Både på Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet er der en tradition for, at chefredaktionen har frie hænder,« siger Holger Lavesen, næstformand i bestyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Nu kan vi, Scandinavian Stars Danske Støtteforening, måske endeligt få en forklaring på hvor megen
indflydelse Hans Engell havde på beslutningen om IKKE at udgive Mike Axdals bog: Scandinavian Star-"Mordbrand med Startsstøtte" i 2005, selvom bogen var færdigredigeret og tilmeldt Bog-Forum 2005.

Bogen kom ud, et år forsinket, på Forlaget Nautilus, lige før jul i 2006 og har solgt mere end 2000 eksemplarer siden.

Hans Engell blev, ved et åbent arrangement hos de konsernative i Slagelse, i 2009, spurgt om han, der lige havde skamrost brødrene Morten og Lars Halskovs bog om Grønlandsskibet Hans Hedtoft, i Politiken, ville anmelde Mike Axdals bog, svaret blev: "Det skulle da være til politiet"

Jeg svarede: Nemlig! Den titel er den groveste fornærmelse i nyere dansk retshistorie, især i mod datidens justitsminister, i 1990 (Hans Engell)