Læsetid: 3 min.

Amerikanernes valg

4. november 2004


*Brev fra en amerikaner: »Hver gang, der sker noget i eller på grund af mit land, tænker jeg på jer i Europa og forestiller mig jeres diskussioner (...) Jeg forstår ikke mentaliteten i halvdelen af dette land. Men dette er mit beskedne forsøg på at minde jer om, at den anden halvdel af denne nation består af mennesker, der har kæmpet med alt, hvad de havde i sig, for at sparke Bush ud af Det Hvide Hus. Mange af os bruger hele vort liv på at slås mod vort lands gerninger og vil fortsætte med at gøre det de næste fire år. Glem os ikke, når I med rette bander over dette land.«Hillary Ronen, San Francisco, 3. nov. 04

Kort nyt
Så mange vælgere stemmer i USA
*Ifølge de første meldinger fra amerikanske medier i går lå valgdeltagelsen ved dette års præsidentvalg på lige under 60 procent. Dermed er den tendens til faldende stemmeprocenter, der begyndte i 1970’erne, vendt. I 1960’erne var det almindeligt med valgdeltagelse over 60 procent, mens det historiske lavpunkt på 49,1 procent blev nået i 1996, hvor Bill Clinton stillede op til genvalg.

*2004: George W. Bush (R) mod John Kerry (D) ca. 60 pct.
*2000: George W. Bush (R) mod Al Gore (D) 51,3 pct.
*1996: Bill Clinton(D) mod Robert Dole (R) 49,1 pct.
*1992: Bill Clinton (D) mod George H. Bush (R) 55,1 pct.
*1988: George H. Bush (R) mod Mike Dukakis (D) 50,1 pct.
*1984: Ronald Reagan (R) mod Walter F. Mondale (D) 53,1 pct.
*1980: Ronald Reagan (R) mod Jimmy Carter (D) 52,6 pct.
*1976: Jimmy Carter (D) mod Gerald Ford (R) 53,6 pct.
*1972: Richard Nixon (R) mod George McGovern (D) 55,2 pct.
*1968: Richard Nixon (R) mod Hubert Humphrey (D) 60,8 pct.
*1964: Lyndon B. Johnson (D) mod Barry M. Goldwater (R) 61,9 pct.
*1960: John F. Kennedy (D) mod Richard Nixon (R) 63,1 pct.
Kilde: www.infoplease.com

Forbud mod homo-ægteskaber
*Vælgere i 11 amerikanske stater skulle samtidig med præsidentvalget tage stilling til et forbud mod homoseksuelle ægteskaber, og de var ikke i tvivl.
I samtlige 11 stater stemte vælgerne ja til at indføre forbud mod ægteskab mellem personer af samme køn – i langt de fleste tilfælde med overbevisende flertal. Størst var modstanden mod homoseksuelle ægteskaber i delstaten Mississippi, hvor 86 pct. af vælgerne stemte for et forbud.
George W. Bush har tidligere sagt, at han ønsker at ændre den amerikanske forfatning, så det bliver præciseret, at ægteskab kun kan finde sted mellem en mand og en kvinde.
John Kerry svarede i valgkampen igen ved at henvise til vicepræsident Dick Cheneys datter, som er lesbisk og arbejdede sammen med Bushs folk i den republikanske valgkampagne.
jomi

Californien støtter stamcelleforskning
*59 pct. af vælgerne i Californien stemte samtidig med præsidentvalget for at oprette en fond på tre milliarder dollar til forskning i stamceller de næste 10 år. Dermed kan Californien blive den første amerikanske stat, som finansierer stamcelleforskning, som involverer medicinske eksperimenter med menneskefostre.
Præsident George W. Bush og en række religiøse grupper i USA har ved flere lejligheder opponeret kraftigt mod stamcelleforskning af moralske årsager, mens tilhængere af stamcelleforskning mener, at det på længere sigt kan være et middel til at helbrede dødelige sygdomme.
Forslaget om at finansiere stamcelleforskningen blev bakket op af Californiens guvernør Arnold Schwarzenegger, som håber, at Californien kan blive førende i verden på området.
jomi

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu