Læsetid: 2 min.

Amter: Regering sjofler støtte til udvikling

Trods voksende regional ulighed, skærer staten ned på støtten til erhvervsudvikling i udkantsområder, kritiserer Amtsrådsforening, der efterlyser samlet politik
20. november 2004

Amtsrådsforeningen efterlyser en samlet strategi og lovgivning, der skal bremse op for den stigende regionale skævvridning i Danmark.
Indtil år 2000 har der været en periode med stigende udligning mellem regionerne, men de seneste fire år er de regionale forskelle vokset, viser undersøgelser fra blandt andre Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF) og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
»I stort set samme periode har staten skåret ned på tilskuddet til erhvervsfremmende initiativer i udkantsområderne. Hvis vi skal fastholde en udvikling i hele Danmark, så skal der være nogle erhvervsinitiativer for små og mellemstore virksomheder i udkantsområder for at fastholde beskæftigelsen,« siger næstformand i Amtsrådsforeningen, Bent Hansen (S).

Ikke belæg for kritik
Væksten i arbejdspladser centrerer sig om vækstområderne i hovedstaden, Århus og det jyske trekantsområde, og det handler primært om videnstunge job. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har i en ny analyse af den regionale uddannelseskløft påvist, at folk med lange videregående uddannelser samler sig i København, mens udviklingen er gået i stå i andre dele af landet. I København og på Frederiksberg havde henholdsvis 12,1 og 18,2 procent af borgerne en lang videregående uddannelse i 2003, mens Ringkøbing Amt ligger i bund med 2,6 procent veluddannede. Den højeste andel med højere uddannelse i Jylland tegner Århus Amt sig for med 6,9 procent.
»Regeringen mangler en samlet politik for regional udvikling. Ordene er pæne, og det ser flot ud, men initiativerne er spredte og midlerne er få og oppustede,« siger Bent Hansen.
Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg mener ikke, at der findes noget belæg for at kritisere regeringen for en svag regionalpolitisk indsats:
»Jeg har ikke set nogen dokumentation for at denne regering har skåret ned på midlerne til erhvervsudvikling. Tværtimod er vi meget opmærksomme på, at f.eks. statslige arbejdspladser i stigende grad placeres i udkantsområder,« siger Jens Vibjerg og henviser blandt andet til placeringen af arbejdspladser i forsvaret.
Han forstår heller ikke kritikken af, at der mangler en samlet politik på området:
»Regionale hensyn tænkes ind i de relevante politikområder, og derudover fremlægger regeringen hvert år en regionalpolitisk redegørelse, der opsumerer og fremlægger initiativer,« siger Jens Vibjerg.
Bent Hansen frygter desuden, at den nye strukturreform ikke, som regeringen lover, vil gøre noget ekstra for udkantsområderne.
»Der er et udkast til en erhvervsfremmelov med specielt ansvar for udkantsområderne, men for øjeblikket er det usikkert, hvilken finansiering, der vil være til rådighed. Uden penge kan de nye regioner ikke gøre ret meget,« siger Bent Hansen.
Den bekymring deler den radikale leder Marianne Jelved.
»Strukturreformen vil skubbe yderligere til processen hvor væksten koncentreres i de store byer, mens udkantsområder kobles af. I dag har amterne mulighed for at afbalancere centreringen omkring de store byområder. Den mulighed får de nye regioner ikke,« siger Marianne Jelved.

Serie
Det skæve Danmark
*Ifølge Newsweek er Danmark det land i verden, hvor velstanden er mest ligeligt fordelt. Og væksten er større i Danmark end for Europa som gennemsnit. Men væksten er skævt fordelt. Mellem ejere og lejere. Mellem de ledige og de stressede. Mellem vækstcentre og udkantsområder Mellem byernes kvarterer. Information er gået på jagt efter det delte Danmark i Frederikshavn og København.
*En slags Danmarksbillede med nedslag på forskellige former for skævvridning af Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her