Læsetid: 2 min.

Barroso præsenterer sit nye hold

Den kommende EU-Kommissionsformand, Barroso, udskiftede to af sine kandidater og gav en tredje nyt arbejdsområde
5. november 2004

BRUXELLES – »Nu er vi på tilbage på vejen,« sagde Jose Manuel Durao Barroso i aftes, da den kommende formand for EU-Kommissionen offentliggjorde navnene på sit nye hold af kommissærer. Det er andet forsøg på at sammensætte en ny Kommission dette efterår – det første hold blev vraget, da EU-Parlamentet for første gang i sin historie lagde op til ikke at godkende den samlede Kommission.
To kandidater er nu skiftet ud, og en tidligere kandidat har fået et nyt arbejdsområde. EU-Parlamentet har indkaldt gruppeformændene til sær-møde i dag, så det nye hold kan komme til afstemning under Parlamentets almindelige samling den 15.-18. november.

Frattini er kandidat
Barroso er overbevist om, at Parlamentet denne gang vil stemme for hans hold, der er af »høj kvalitet« og vil kunne samle opbakning fra alle politiske grupper, sagde han.
Ny kommisonskandidat er Franco Frattini, han skal være EU’s justits-kommissær. Frattini har indtil nu været udenrigsminister og er ligesom den italienske ministerpræsident Silvio Berlusconi medlem af det borgerlige parti Forza Italia og har en baggrund som anklager og dommer.
Frattini afløser den stærkt katolske Rocco Buttiglione, der er italiensk EU-minister, men gjorde sig uheldigt bemærket ved at foreslå EU-flygtningelejre i Nordafrika og ved at sige, at han betragter homoseksualitet som en synd, samt at enlige mødre er dårlige forældre. Det vakte harme, da dele af justits-kommissærens arbejdsområde netop er kampen mod diskrimination, og derfor forkastede Europa-Parlamentets retsudvalg ham med et snævert flertal.
Tidligere på ugen blev den omstridte lettiske kommissær, Ingrida Udre, skiftet ud med en ny kandidat, Andris Piebalgs, som skal være kommissær for energi-området. Han har allerede været i Bruxelles – indtil nu som leder af kabinettet for den hidtidige lettiske kommissær, Sandra Kalniete.
Ingrida Udre, der kommer fra et grønt bondeparti, kunne under høringen i Europa-Parlamentet ikke gøre godt nok rede for beskyldninger mod hendes parti om blandt andet korruption. Der var ikke beviser mod hende, der ville have givet Barroso mulighed for at bede hende om at træde tilbage af den grund. Alligevel blev Udre skiftet ud.
»Det var en beslutning den lettiske regering tog,« sagde Barrosos talskvinde, Pia Ahrenkilde.
Den tredje omstridte kandidat er den tidligere ungarske udenrigsminister, Laszlo Kovacs. Han var udset til at være energi-kommissær, men Parlamentet mente ikke, han kendte nok til stofområdet. Kovacs overtager skatteområdet, som Ingrida Udre skulle have været ansvarlig for.
Inden parlamentssamlingen skal de tre kandidater til høring i Parlamentets specialudvalg fra tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her