Læsetid: 1 min.

Berigede fødevarer? Tjaetak…

Mens Folketinget markerer sig stadig skarpere mod berigede fødevarer, fortsætter strømmen af ansøgninger om tilladelser: 15 nye ansøgninger på mindre end tre måneder
20. november 2004

Siden begyndelsen af september har Fødevarestyrelsen modtaget ansøgninger om berigelse af 15 nye fødevarer, fortrinsvis energidrikke og frugtsaft, men også bagemargarine og to vitaminiserede bolsjer.
Det samlede antal ansøgninger pr. dags dato er dermed oppe på 71 – mod 56 ved udgangen af august.
I alt er 14 fødevarer med kunstig tilsætning af vitaminer og mineraler nu tilladt, siden EU pålagde Danmark at forlade linjen med generelle afslag.
Samtidig markerer der sig et stadig skarpere flertal i Folketinget mod berigelse som sådan:
Forbrugsminister Henriette Kjær (K) har tidligere i Information kaldt berigede fødevarer for noget »gøgl«, og under gårsdagens førstebehandling af ny fødevarelov lagde det andet regeringsparti alen til fænomenet:
»Vi vil gerne bakke op om, at ministeren i EU kæmper hårdt for, at vi får så restriktiv en lovgivning på berigede fødevarer som overhovedet muligt. Vi ser ikke nogen generel begrundelse for berigede fødevarer. Vi er ikke tilhængere af berigede fødevarer,« sagde Henrik Vestergaard (V).
Med de udmeldinger savner berigede fødevarer fortalere i Folketinget.

Omgjort afslag
Næste slagmark bliver spørgsmålet om markedsføring af de berigede fødevarer. Her deler de politiske vande sig:
Et flertal i Fødevareudvalget tvang således i onsdags Henriette Kjær på tilbagetog i sagen om Multivitaminjuicen. Ministeren havde omgjort et afslag til en tilladelse, så frugtdrikken fik lov til at blive solgt i Danmark under det appetitstruttende navn. Men flertallet afviser, at berigede produkter skal kunne markedsføres som sunde, fordi producenten har fyldt dem med vitaminer.
Tidligere havde både Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender og Justitsministeriets lovafdeling vurderet, at en tilladelse var nødvendig som følge af EU-retten, da drikken i andre EU-lande sælges under netop dette navn.

FAKTA
Ansøgninger
*Af 71 ansøgninger indgivet til Fødevarestyrelsen om tilladelse til markedsføring af berigede fødevarer pr. 18/11 2004 er 25 afslået, 14 godkendte, mens 32 er under behandling.
Kilde: www.fvst.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her