Læsetid: 2 min.

Danmark står til en røffel i FN

FN komité ventes at kritisere Danmarks udlændingepolitik og den lave introduktionsydelse til flygtninge og indvandrere
12. november 2004

Knap har sommerens kritik af den danske udlændingepolitik fra den europæiske menneskerettighedskommissær Gil-Robles lagt sig, før dansk udlændingelovgivning igen er på den internationale dagsorden.
Denne gang er det udover 24-års reglen og tilknytningskravet også den lave introduktionsydelse og starthjælp, der er i søgelyset. Og nu er det FN’s Komité om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, der lægger op til hård kritik formuleret i diplomatiske vendinger. Oversat til dansk betyder det, at den danske regering kan se frem til en FN-røffel for udlændingelovgivningen.
I går svarede 12 danske embedsmænd fra bl.a. Integrations- og Justitsministeriet på en række nærgående spørgsmål om den danske udlændingelovgivning.
Vurderingen fra både ministerielle kilder og NGO’ere er, at komitéens endelige anbefalinger, der udkommer i rapportform om cirka tre uger, vil lægge sig tæt op
af rapporten fra den europæiske menneskerettighedskommissær.
Line Bøgsted fra Dokumentations- og rådgivningscentret for Racisme var som eneste danske NGO’er tilstede under komitéens høring af den danske stats repræsentanter.
»Komitéen vendte gentagne gange tilbage med uddybende spørgsmål til den danske udlændingelovgivning, og embedsmændene måtte flere gange bede om udsættelse og betænkningstid, før de kunne svare på spørgsmålene. De meget kritiske spørgsmål gik primært på 24-års reglen, tilknytningskravet og starthjælpen,« siger Line Bøgsted.
Et andet tilbagevendende punkt på komitéens dagsorden var Danmarks modvilje til at inkorporere konventionen om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder i dansk lovgivning. Men regeringens embedsmænd affærdigede kritikken.
»Udgangspunktet i dansk lovgivning er, at man ikke inkorporerer konventionen, fordi det ikke er nødvendigt. Domstolene skal i forvejen lægge vægt på konventionerne, når de træffer en afgørelse,« sagde den kvindelige repræsentant fra Justitsministeriet. Hun gjorde også klart, at en inkorporering ikke er nogen fordel.
»Hvis man først inkorporer én, skal man inkorporerer dem alle. Det er ikke politisk hensigtsmæssigt, fordi det ikke er nødvendigt,« lød forklaringen.
Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil afvente FN-komitéens konklusion, før han ønsker at gå nærmere ind i debatten.
»Det er svært at kommentere en rapport, der først kommer om et par uger, men jeg glæder mig til at læse afsnittene om kvindeundertrykkelse og arrangerede ægteskaber,« siger Bertel Haarder.
De Radikales politiske ordfører, Margrethe Vestager, mener, at den manglende politiske reaktion på kritikken fra den europæiske men-
neskerettighedskomissær og den forventede kritik fra FN’s komité er pinlig:
»I et demokratisk land, der er en del af det internationale samfund, kan man altså ikke bare trække på skuldrene over anklager om ikke at leve op til internationale konventioner. Kritik kan ikke bare fejes af banen, fordi det er ’udlændinge,’ der fremfører den,« siger Margrethe Vestager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her