Læsetid: 2 min.

Danske børn ’forsukres’

Fedmeforsker efterlyser større vilje blandt politikerne til at sætte ind over for danske børns slikforbrug, som er det højeste i Europa
5. november 2004

Børn er fede
I disse år sker der en ’forsukring’ af danske børn og unge: De vænnes til, at mad og drikke smager sødt. Den søde smag hænger ved livet igennem, og i sin yderste konsekvens risikerer vi overvægt og en ’diabetes 2-byrde’ i stil med den meget omtalte ’ældre-byrde’…
Advarslen kommer fra Bjørn Richelsen, professor i fedme ved Aarhus Universitetshospital. Richelsen har været formand for det udvalg, som står bag Ernæringsrådets handlingsplan mod overvægt, og på baggrund af de dystre perspektiver kritiserer han, at »der mangler politisk vilje til at gøre noget ved problemet«.
»Vi ser en opvoksende generation, som for første gang ikke vil blive en lille smule ældre end den forrige. Og der spiller det stigende antal tilfælde af fedme og diabetes 2 (’alderdomssukkersyge’) en meget stor rolle,« siger Bjørn Richelsen.
»Børns og unges forbrug af sukker er for højt. Højst 10 procent af deres energiindtag bør komme fra sukker, men for alt for mange børn er tallet mere end dobbelt så stort. Det giver dels mindre plads til sund kost, dels for meget energi, som igen kan føre til overvægt og fedme,« advarer Richelsen.
Han kalder slikspiseriet for »særdeles uhensigtsmæssigt«.

Vanedannende sukker..?
Selv om børn tiltrækkes af den søde smag, tror Richelsen ikke, at sukker er direkte vanedannende: »Sukker er ikke som alkohol og tobak vanedannende, da de fleste ikke får abstinenser, hvis de ikke får sukker. Problemet er, at børn og unge tilvænnes den søde smag og derfor også vælger den søde version, når det drejer sig om almindelig mad.«
Fødevarestyrelsens kostundersøgelser viser, at slikforbruget blandt børn og unge fra 1995 og frem til 2001 er steget med en tredjedel, så danske børn mellem fire og 11 år nu spiser 29 gram slik hver dag i gennemsnit – en indsats, der ifølge Fødevarestyrelsen gør dem til europamestre i slikspiseri. Men hvem har ansvaret: Forældrene, myndighederne, producenterne eller skolerne? Og hvad kan man gøre?
»Det er oplagt forældrenes opgave at opdrage deres børn til, at ikke alt skal smage sødt,« siger Richelsen. Men myndigheder og producenterne må også forholde sig til problemstillingen, mener han.
»Vi lever i et samfund, hvor der produceres meget og ganske billigt slik og sodavand, og begge dele markedsføres på det kraftigste,« siger han.

Penge frem for sundhed
Ifølge Richelsen er det hverken oplysning eller faktuel viden, det skorter på: Regeringens handlingsplan mod overvægt anbefaler således bl.a. at mindske tilgængeligheden af slik og sukkervarer, ligesom der f.eks. ikke bør vises slikreklamer i tv.
»Vi har også anbefalet, at man bruger en differentieret moms, så mere sunde fødevarer bliver billigere og bl.a. slik og sodavand relativt dyrere,« siger han
– Men regeringen følger ikke anbefalingerne?
»Nej, der er øjensynlig en meget stor politisk uvilje mod en mere direkte påvirkning af sukkerforbruget,« siger Richelsen.
– Hvorfor?
»Når politikere skal vælge mellem økonomiske og sundhedsmæssige hensyn, synes det økonomiske hensyn næsten altid at vinde,« siger Richelsen.

*Danske børn lider under en fedmeepidemi, hvor hver femte 10-årig er overvægtig. Information beskriver fænomenet i serien ’Børn er fede’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her