Læsetid: 3 min.

Det delte ukrainske hus

Et virvar af flere tusinde mennesker sidder, hviler, spiser, organiserer, bringer varmt tøj mad og drikke, alle bragt sammen i protest mod valgsvindelen
26. november 2004

Folkets røst
KIEV – Man skulle tro, at der var tale om evakuerede efter et jordskælv eller en stormflod. Den markante hvide bygning på den tidligere Ungkommunistplads for enden af Kievs hovedgade er bygget i sensovjetisk tid som Leninmuseum. I 1992 blev den til Det ukrainske Hus og pladsen udenfor til Europapladsen – af navn. Et virvar af flere tusinde mennesker sidder, hviler, spiser, organiserer, bringer varmt tøj, mad og drikke – går og står – i den statelige rødplydsede koncertsal foroven og de store haller i hvidt marmor forneden. Folkene iklædt orange plastik er imidlertid ikke civilforsvarsfolk, men frivillige aktivister i oppositionens farver, og katastrofen er ikke naturskabt, men politisk: valgsvindlen, der har skaffet Viktor Janukovitj præsident-posten.
Nu gør aktivisterne bygningen ukrainsk af gavn: »Den tilhører os alle, «siger Ruslana, der sidder ved bordet for modtagelse af frivillige økonomiske bidrag. Demonstranterne kan søge ly for kulden, få varmt tøj, mad og drikke: masseprotesterne slår her på fjerdedagen rod. Man kan endda få opladet sin mobiltelefon, og de høje sale er fyldte af håb. Den høje grad af organisering er ikke mindst imponerende, når den udbredte bureaukratisme og manglende tradition for (selv-) organisering i denne del af verden tages i betragning. Det mest imponerende ved Roskilde Festivalen for en gæstende ukrainer er således ikke den megen musik, men selve organisering af festivallen, helt ned til de komposterbare engangsgafler.

Walesa på podiet
Selv om oppositionslederen Jusjtjenko har fremsat forslag om et hurtigt omvalg, er der ingen politisk løsning i sigte i Ukraine. Tværtimod fremstår udtalelserne om mulig indførelse af undtagelsestilstand fra Putins spindoktor Gleb Pavlovskijs side som en slet skjult trussel.
»Vi føler os voldtagne,« siger Anja Homonaj, hvis mand er studievært på den oppositionsvenlige fjernsynsstation Kanal 5. »Jeg har et datter på tre måneder derhjemme, og hun skal ikke vokse op med en kriminel præsident!« Sammen med sin mor Olena kommer de slæbende med sweatre og vil tilbyde tilrejsende at overnatte hjemme hos sig.
Feodor Balandin, en lokal bar-ejer, kommer med te, juice og konjak til demonstraterne. »Vi har brug for en meget skarpere vestlig reaktion,« siger han alvorligt og peger på den svære ’fire-magt’-situation i Ukraine, som han ser den: ud over oppostionen, den afgaænde præsident Kutjma og den formelt nyvalgte Janukovitj venter Rusland blot på en undskyldning for at gribe ind med magt. »USA skal markere ved at sende et par hangarskibe ind i Sortehavet, det er det eneste, Putin har respekt for.«
Mens Polens ekspræsident Lech Walesa taler til demostranterne, arbejdet nedlægges på virksomhed efter virksomhed ud over landet og viceministeren for Europæisk integration tager sin afsked under indtryk af de ringe udsigter for europæisk integration under en præsident, der ikke anerkendes i Vesten arbejder en ung ukrainer i forsyningsteltet for den 700 telte store lejr i den anden ende af hovedgaden. Teltlejren er indhegnet på grund af faren for intrængende provokatører fra regimets side. Aktivisten kontrollerer danskeren, der beder om at komme ind, ved at stille spørgsmål på dansk. Han har gået på et etårigt europæisk program for uddannelse af unge NGO-ledere på Silkeborg Højskole: »Der lærte jeg at være åben og parat til at stå ved mine meninger, være klar til forsvare dem – ikke være bange for magthaverne som tidligere. Jeg giver nu alt det videre til de unge her – et stærkt civilt og socialt samfund er den eneste vej frem, det vigtigste er at tro på egne kræfter, «siger han og tror på oppositionens sejr, mens generatoren brummer i baggrunden.
Imens er højesteret ved at behandle Jusjtjenkos mange klager over valgsvindel og har bestemt, at Janukovitj ikke kan kaldes præsident før retten afsiger kendelse, der ventes mandag kl. 11.00.
Højesteret har også reelt sat den centrale valgkommission i skammekrogen og givet den mundkurv på indtil videre.
Måske gaderne og pladserne her vitterlig er ved at blive europæiske af gavn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu