Læsetid: 4 min.

DF i dilemma over partistøtte

For at fremme europæiske partiers indflydelse, får EU-Parlamentet en særlig, ny partistøtte. Dansk Folkeparti er i et dilemma, om de skal modtage støtten. En gruppe kritikere har anlagt en retssag om diskrimination mod mindre partier
18. november 2004

BRUXELLES – At få tilbudt 1,2 millioner kroner er fristende. Men kan Dansk Folkeparti med sin EU-kritiske linje gå ind i et europæisk parti og tage imod penge, der egentlig har til formål at fremme integrationen i EU?
Dette spørgsmål skal partiets hovedbestyrelse tage stilling til i den kommende måned, fortæller Mogens Camre, partiets mand i EU-Parlamentet.
For et år siden vedtog EU-Parlamentet og Ministerrådet reglen om særlig økonomisk der skal fremme europæiske partier.
»Partier på europæisk plan er vigtige som en integrationsfaktor inden for Unionen,« står der i lovteksten. Nu er de første 34 millioner kroner blevet fordelt, og næste år venter der yderligere 62 millioner kroner til deling mellem partierne.
»Grundlæggende vil vi ikke bruge penge på disse partier. Det bliver meget let noget, der ikke har jordforbindelse, og vi synes, at det er uetisk at bruge EU-skatteborgernes penge på det,« siger Mogens Camre.
Han frygter, at de store partier vil sætte sig på magten, allerede i dag er EU-Parlamentet fuldstændig afhængigt af de to store partigrupper, borgerlige og socialdemokrater, der har henholdsvis 36 og 27 procent af stemmerne, forklarer han.
I princippet burde det være op til borgerne at organisere sig og betale det, det koster.
»Men hvis konkurrenterne får penge, hvorfor skulle vi så afstå? Så risikerer vi en marginalisering. Vi risikerer, at mindre partier bliver skubbet ud i en yderposition,« siger han.
Camre vil derfor ikke anbefale partiets ledelse, hvad de skal beslutte. Dannelsen af Partiet for Nationernes Europa får ikke direkte indflydelse på Camres gruppe i EU-Parlamentet, Gruppen for Nationernes Europa, hvor Camre er næstformand.

Synligt
Poul Nyrup Rasmussen er gået anderledes beslutsomt ind i arbejdet med de europæiske partier. I april blev han valgt som formand for ’Partiet af Europæiske Socialister,’ og inden topmødet i december vil partiet forelægge Kommissionen et arbejdsprogram for næste år. Det er ikke sket før.
»Så bliver det synligt – at det her er vore ønsker til Kommissionen. I januar kommer Barroso (Kommissionens formand, red.) så med sit udspil. Og så kører der en debat i Parlamentet, i hvilken retning Kommissionen skal bevæge sig. Så kan vælgerne se, at politikerne har to retninger, vælgerne kan vælge imellem. De kører ikke bare rundt i sorte limousiner,« siger Nyrup.

Gummistempel
Socialistpartiets udkast er for tiden ved at blive udarbejdet af ministre, partiledere og tidligere kommissærer, alle fra de Europæiske Socialisters 32 medlemspartier.
Men for at det europæiske politiske rum bliver tydeligt for vælgerne, er der brug for debat, for politisk drama. Og netop det skete, da EU-Parlamentet med socialistgruppen i spidsen afviste den italienske kommissær-kandidat, Rocco Buttiglione.
»Det var første gang, den socialistiske gruppe trådte i karakter. Det var et gennembrud for de europæiske socialdemokrater som parti,« mener Poul Nyrup.
»Men det var det også for Parlamentet, som viste, at det er en demokratisk forsamling, ikke et gummistempel,« siger han.
Nu handler det ikke mindst om at opbygge en struktur, der knytter de socialdemokratiske kræfter over hele Europa sammen, og som bringer budskabet ud til vælgerne.
EU-parlementarikeren Nyrup bliver derfor ofte til europæisk partiformand Nyrup, og så rejser han rundt i hele Europa for at at knytte tættere kontakter mellem partigrupperne i de forskellige lande og det europæiske parti.
»I gamle dage valgte socialdemokrater deres repræsentanter i kommunen, i amtet og i Folketinget. De ordnede det, der skulle ordnes, og ellers blev der valgt nogle nye. Nationalstaten var det eneste omdrejningspunkt. Men det svarer ikke til livet i dag,« forklarer han. Nu skal den internationale dimension tages med – og de forskellige niveauer skal supplere hinanden.
Forbindelserne skal ikke blot udnyttes for at nå ud til vælgerne, men også for at gøre indflydelsen gældende.
»Hvis hvert land over fire år afsatte blot en procent af deres nationalprodukt til forskning, uddannelse og en aktiv arbejdsmarkedspolitik, så kan vi skabe fem millioner nye job,« siger økonomen Nyrup. Og det er jo en ting, man passende kan arbejde for, når der alligevel er nære kontakter til partiorganisationer i alle de andre EU-lande.

Retssag
Men ikke alle er lige begejstrede for de europæiske partier. For at få støtte skal et parti nemlig være repræsenteret i mindst en fjerdedel af EU-landene, og det skal leve op til EU’s principper om frihed, demokrati og respekt for menneskerettigheder. Om et parti lever op til disse krav, vedtages af Parlamentet ved flertal. Da partier spiller en nøglerolle i den offentlige debat, er det helt legitimt, hedder det i en meddelelse fra Parlamentet.
Men det er en gruppe parlamentarikere ikke enige i. Blandt dem er Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen og Pernille Frahm, tidligere medlem for SF. De mener, at det er diskriminerende, når 20 procent af parlamentarikerne ikke får del i den særlige støtte. »Dommen over, hvem der får støtte, skal ligge hos vælgerne,« siger Jens-Peter Bonde. Derfor har de anlagt en retssag ved EF-Domstolen, der dog endnu ikke har besluttet, om den vil tage sagen op.

FAKTA
EU’s partier
*Det Europæiske Folkeparti. Konservativ Folkeparti
*Europæiske Socialister. Socialdemokratiet
*Liberal alliance. Venstre, Radikale Venstre
*Europæisk føderation af grønne partier. De Grønne, dansk observatør: SF
*Europæiske venstrefløjspartier og nordiske grønne. Dansk samarbejdspartnere: Folkebevægelsen mod EU
Fri europæisk alliance. Ingen danske medlemmer
Union for Nationernes Europa. Dansk Folkeparti overvejer medlemskab
*JuniBevægelsen er de eneste danskere, der ikke er medlem i nogen af partigrupperne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her