Læsetid: 3 min.

Dømt men uskyldig

EU-landenes forskellige retstraditioner bliver synlige i sagen om den franske kommissær Jacques Barrot, der holdt skjult, at han er dømt til fængsel for at fifle med partistøtte
23. november 2004

BRUXELLES – »Ifølge fransk lov eksisterer denne dom ikke længere. Den er fuldstandig fjernet.« Talskvinden for den nye EU-Kommission, der formelt indtog sit amt i går, var på en svær opgave under sit første store pressemøde mandag middag. Hun skulle forklare, hvorfor den nye franske kommissær, Jacques Barrot, ikke havde fortalt til nogen i EU, at han har for fire år siden fik en fængselsdom, som han fik benådning for. Flere journalister spurgte til tilliden inden for den nye kommission, men svarene drejede sig i stedet om det retlige.
Europa-Parlamentets politikere tonede i dag ned igen, efter at flere af gruppeformandene i weekenden højlydt havde krævet en hurtig undersøgelse af sagen samt klare svar på, hvordan det kunne være, at den franske kommissær, Jacques Barrot, end ikke har fortalt Kommissionens nye formand, Jose Barroso, om dommen, som han fik i en sag om partistøtte.
Gruppeformændene ville vide, hvorfor de ikke havde fået noget at vide – det er mindre end en uge siden, at Parlamentet ved en afstemning sagde god for den nye Kommission efter lange og grundige høringer med de enkelte kommissærer. I dag fik de et tre sider langt svar fra Jacques Barrot selv, hvor han forklarer det franske system med amnestier.
»Retligt set er hr. Barrot uskyldig, og Parlamentet kan ikke udfordre fransk lov. Men der er endnu to åbne spørgsmål,« siger Martin Schulz, der er formand for den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet.
»Burde hr. Barrot ikke have afsløret og erklæret sagen under Parlamentets høring om hans udpegelse, og hvad er konsekvenserne for det fremtidige forhold mellem parlament og kommission,« spørger den tyske socialdemokrat, der sang for i koret af stemmer, der ikke godkendte det første hold EU-kommissærer for godt en måned siden.
Oplysningen om dommen mod Barrot kom først frem få minutter inden Parlamentet torsdag stemte for den nye kommission – inklusive Barrot. Det skete, da en britisk EU-kritiker nævnte dommen i sin forklaring, hvorfor han stemte imod Kommissionen. Heller ikke Kommissionens nye formand, Jose Barroso selv havde fået det at vide af den franske kommissær.
Jacques Barrot overtog posten i maj, da den tidligere franske kommissær trak sig.
Mens politikere fra de to store grupper, konservative og socialdemokrater, toner ned og undersøger sagen yderligere, påpeger formanden for den tredjestørste liberale gruppe, Graham Watson, at problemet er forskellen mellem EU-landenes retssystemer.
»Denne sag afslører de dybe grøfter mellem politiske og retslige kulturer i EU’s medlemslande,« siger han.
»Hvad der er accepteret praksis i et land, er bandlyst i et andet,« siger han.
Netop det har Jacques Barrot forklaret i sit udførlige brev til Europa-Parlamentets formand, Josep Borrell.
»Det er rigtigt, at jeg har været involveret i en retssag,« indrømmer han. Men sagen blev afsluttet med en benådning ifølge en fransk lov.
Denne amnesti – der bliver besluttet af dommeren og altså bygger på en lov vedtaget i det franske parlament – har til formål at slette dommen og lade den blive glemt. »Det er derfor forbudt for alle, som kender dertil, at minde om sagens eksistens,« forklarer Jacques Barrot i brevet.
På denne baggrund havde han ikke noget at skjule – og har heller ikke forsøgt at skjule sagen for Europa-Parlamentet, skriver han.
»Strafferetten er territorial. Alle europæiske borgere, også kommissærer, er underlagt straffeloven i det land, hvor hændelsen er sket, så længe der ikke findes en europæisk straffemyndighed,« skriver Barrot.
»Men ville hr. Barroso ikke gerne have haft, at hr. Barrot havde fortalt ham det,?« spurgte en journalist.
»Hr. Barroso foretrækker at vide, hvad der foregår. Det er klart,« svarede talskvinden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her