Læsetid: 3 min.

Dom truer faste bogpriser

Dom i sag om bogklub kan betyder et faldende bogsalg, lukning af de populære bogklubber – eller måske bare billigere bøger i de danske boghandler
12. november 2004

Køb Dorrit Willumsens ’Bruden fra Gent’ hos din lokale boghandel til 275 kroner. Eller køb nøjagtigt den samme bog gennem Gyldendals Bogklub til 169 kroner. Så kort kan udgangspunktet i en sag, som Konkurrenceankenævnet på tirsdag skal afgøre, skitseres. En afgørelse, der indirekte kan gøre op med de faste bogpriser, som har eksisteret i Danmark siden 1956. Konkurrenceankenævnet skal nemlig tage stilling til, om Gyldendal fortsat skal have lov til at kræve, at de danske boghandlere skal sælge forlagets bøger til en fast pris samtidig med, at Gyldendal sælger nøjagtigt de samme bøger med store rabatter gennem forlagets bogklubber. Sagen kan få store konsekvenser for fastpris-systemet i Danmark, varsler formanden for Dansk Forfatterforening Per Helge Sørensen.
»På længere sigt kan man frygte, at det her betyder, at man får indført frie bogpriser uden at tage højde for de kulturpolitiske konsekvenser. Det kan betyde, at den smalle litteratur ikke længere er tilgængelig i boghandlen om to år,« siger Per Helge Sørensen. Han ser fastpris-systemet som en garant for, at bogmarkedet ikke kun bliver et marked for bestsellere, hvor smal litteratur ikke vil blive udgivet, fordi det ikke vil kunne betale sig.
Gyldendal tabte tidligere på året sagen i Konkurrencerådet og blev den gang påbudt at ændre ’forretningsmetode’. De blev med andre ord beordret til at stoppe med at kræve faste priser på bøger solgt i boghandlerne, hvis de samme bøger bliver solgt billigere i bogklubberne. Eller at vente med at sælge bøgerne i bogklub med rabat, indtil boghandlerne også kan sælge dem med rabat.
Den afgørelse ankede Gyldendal, og det er den anke, Konkurrenceankenævnet i næste uge skal tage stilling til.
Taber Gyldendal sagen, vil det ifølge direktør for Gyldendals Bogklubber Tine Weppler gøre det uinteressant at drive bogklub. Om det i sidste ende vil betyde en ende på bogklubber i Danmark, vil hun ikke gisne om. Men fastholder Konkurrenceankenævnet den oprindelige afgørelse fra Konkurrencestyrelsen, vil det få betydning for bogsalget i Danmark, mener Tine Weppler.
»Det vil være et hårdt slag for bogklubberne, og det vil betyde et faldende bogsalg, er jeg overbevist om,« siger hun.

Øget fokus på bogen
– Men er det rimeligt, at hvis en boghandler vil sælge Dorrit Willumsens ’Broen fra Gent’ i sin boghandel, så skal han tage 275 kroner for den, mens I i Gyldendals Bogklub samtidig sælger den for 169 kroner?
»Bogklubberne skal ses på en anden måde. Man skal være aktiv og købe bøger for at være medlem af en boghandel. Når en bog kommer i bogklub, så kommer der samtidig et øget fokus på bogen, og der bliver snakket om den, hvilket medfører et øget salg, også hos boghandlerne,« siger Tine Weppler.
I Danmark er der ifølge Tine Weppler 700.000-800.000 bogklub-medlemmer. Hvor mange af dem, der er medlem af en af Gyldendals bogklubber, ønsker hun ikke at oplyse.
Formanden for Den danske Boghandlerforening, der organiserer 90 procent af de danske boghandlere, Ebbe Foged afventer med spænding tirsdagens afgørelse.
»Det er ikke nogen hemmelighed, at bogklubsystemet, som man kører mere og mere på, og det faktum at bøgerne kommer tidligere og tidligere i bogklubberne, ikke gavner boghandlerne,« siger Ebbe Foged.
Det betyder dog ikke, at champagnepropperne vil springe hos Den danske Boghandlerforening, hvis afgørelsen går imod Gyldendal. For godt nok vil boghandlerne til dels slippe for den hårde konkurrence fra bogklubberne, men Ebbe Foged forudser, at forlæggerne så vil opsige de samarbejdsaftaler, der er indgået mellem forlagene og boghandlerne om levering, forhandling, rabatter og returret. Det kan betyde lange og seje forhandlinger mellem forlagene og boghandlerne om nye aftaler.
Får Gyldendal medhold i deres anke, forventer Ebbe Foged ikke, at der sker de store ændringer i det nuværende system. Taber Gyldendal derimod sagen, er han overbevist om, at det vil betyde, at der kommer flere bøger uden fast pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her