Læsetid: 1 min.

Ebbe Kløvedal var svaret!

Denne verden står mellem nationalisme og global kapitalisme, mellem religiøse fundamentalister og verdslige vestlige, der mener, de har sandheden. Suzanne Brøgger har fundet en dansk løsning på konflikten
27. november 2004

Der er en konflikt, som går igen. Den viser sig som konfrontation mellem det nye og det gamle, mellem globalisering og det gamle fædreland, mellem fri selvudvikling og kanon i skolesystemet.
Som den danske forfatterinde Suzanne Brøgger siger i en stor pristale til kollegaen Ebbe Kløvedal Reich, som Information bringer i dag:
»Vi står på tærsklen til en tid, hvor jorden beherskes af religiøs politik, nationalisme, korstoge og krigeriske modsætninger mellem teokratiske tendenser på den ene side og sekulær fundamentalisme på den anden.«
Man kan også se denne konflikt som konfrontationen i Danmark mellem kristne kulturkritikere og en kulturradikalisme, der vil udrydde kristendommen. Suzanne Brøgger ser i sin tale– trykt i dagens Information på side 12 – en person, der kan formidle de to modsætninger: »Har Danmark noget svar på den type konflikter? Ja, vi har Ebbe Kløvedal Reich, hans livsværk og personlighed.«
Reich har forbundet den kuturradikale Viggo Hørup med hans modsætning: Grundtvig. Som Brøgger skriver: »Det største kunststykke gennem livsværket på et halvt hundrede bøger er at have skabt dialog mellem to adskilte, helt modsatrettede strømninger i dansk kulturhistorie: Hørup og Grundtvig. At have tænkt den undersøgende, kritiske indfaldsvinkel med den synske åbenbarede. Det er jo det, man normalt kalder for noget ‘rod’ – eller med William Blake for et ægteskab mellem himmel og helvede. Når Georg Brandes blev kritiseret for at have stjålet sin tanker fra andre, svarede han: ‘Hvad jeg ved, ved jeg et sted fra, jeg modtager ikke åbenbaringer’. Men det gør Ebbe Reich. Han forsyner kulturradikalismen med synerne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu