Læsetid: 3 min.

Energiagentur: Slip olien før den slipper op

Verden har meget mere olie, end den kan bruge på en bæredygtig måde, siger cheføkonom i Det Internationale Energiagentur
3. november 2004

Fatih Birol er cheføkonom i Det Internationale Energiagentur, IEA. Det er ham, der har ansvar for World Energy Outlook 2004, som forudser en stigning i verdens energiforbug og udslip af CO2 på mere end 60 procent i løbet af 26 år.
Ifølge IEA er der olie nok. Birol er også sikker på, at prisen vil falde. Alligevel siger han ikke, at vi bare skal bruge løs og nyde det billige brændstof. Tværtimod. Han siger: »We must leave oil before oil leaves us!«
IEA’s fremtidsscenario er ikke bæredygtigt, erkender han. Det alternative scenario, hvor man sparer på energien og bruger mere af den vedvarende, er heller ikke nok til at afværge risikoen for bratte afbrydelser af energiforsyningen og katastrofale ændringer af klimaet.

Snart er det for sent
»Vi opfordrer indtrængende regeringerne til at handle nu,« siger Birol til Information.
»Hvis ikke de ændrer deres energipolitik nu, så bliver det for sent at skabe en bæredygtig fremtid.«
Birol er uenig med de, der siger, at verdens olieproduktion er lige ved at nå sit toppunkt.
»Med de oliereserver, vi kender i dag, mener jeg ikke, at olieproduktionen vil toppe før år 2030. Jeg håber det heller ikke. Befolkningerne og regeringerne har nemlig brug for mere tid til at omstille sig – og tid til at modne de nye teknologier,« siger han.
»Men det betyder ikke, at vi har tid til at vente,« tilføjer han.
»Det er nu, politikken skal lægges om. Halvdelen af kraftværkerne i Europa skal skiftes ud i løbet af de næste ti år. Det er nu, regeringerne skal beslutte, hvad der skal afløse dem.«
»Investeringerne skal styres i en ny retning, hvis vi vil have en bæredygtig energi-fremtid. Beslutninger på energiområdet rækker 60 år ud i fremtiden. Det er svært at lukke et kraftværk, der er forholdsvis nyt. Og når man skal bygge og finansiere en vej eller andre former for infrastruktur, er tidshorisonten meget lang.«

Forretningen er god
»Man kan finde mere olie, hvis man har penge til at søge efter den. Problemet er, om olien kan finde penge,« erklærer Birol.
Verdensmarkedets oliepris har ikke meget at gøre med produktionsprisen, påpeger han. I et godt oliefelt koster det mellem en halv og to dollar at producere en tønde olie. I de dyreste felter koster produktionen mindre end en tredjedel af markedsprisen. Så selv om prisen falder til omkring 25 dollar, er det stadig en god forretning at producere mere olie, fastholder Birol.
Problemerne ligger i forsyningssikkerheden og i påvirkningen af det globale klima.

Brug for ny teknologi
FN’s klimakonvention, som næsten alle lande, også USA, har tilsluttet sig, siger, at den globale opvarmning skal holdes nede på et niveau, der forhindrer »farlig menneskeskabt klimaforandring« og ødelægger afgrøder og økosystemer.
Man definerer det ofte som en temperaturstigning på ikke over to grader.
Ifølge den nyeste forskning betyder det, at verdens udslip af CO2 og andre drivhusgasser skal ned på 1990-niveau i år 2020 og halvdelen af dette niveau i år 2050.
Birol er egentlig ikke uenig: »Vores alternative scenario er ikke nok til at skabe en bæredygtig fremtid. Det bygger på de politiske forandringer, der allerede er planlagte og sandsynlige, og de teknikker, der er udviklet. Vi har brug for teknologiske gennembrud. Forskningen og udviklingen må fremmes for at få nye teknologier frem, som kan ændre billedet,« siger han.
Han peger især på tre løsninger: At pumpe CO2 fra kraftværkerne ned i undergrunden, at gøre vindkraft og andre vedvarende energikilder billigere og at bruge brint.
Men han nævner også eksempler på stort energispild. For eksempel bruger de russiske stålværker 3,5 gange mere energi end de tyske på at fremstille et ton stål.

Usikre forsyninger
De velstående OECD-lande henter allerede i dag det meste olie, gas og kul fra
OPEC og andre udviklingslande. Hvis ikke de lægger energipolitikken kraftigt om, vil importen af energiråstoffer blive fordoblet i løbet af de næste tre årtier, mens selvforsyningen kommer helt ned på tre procent.
Alene af den grund opfordrer Fatih Birol Europa til at spare på energien.
»Hvis de europæiske lande vil have større forsyningssikkerhed, skal de først og fremmest gøre væksten i forbruget af olie mindre. Det vil sige, at man skal have køretøjer, der udnytter energien mere effektivt, lægge større vægt på udviklingen af alternative brændstoffer og give befolkningerne bedre mulighed for at skifte fra private til offentlige transportmidler,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her