Læsetid: 2 min.

EU-penge på vej til Irak

EU-landene er enige om at sende penge til at genopbygge Irak. Men der var fransk misstemning over for Iraks minister-præsident, Iyad Allawi
6. november 2004

BRUXELLES – Da Iyad Allawi, lederen af den irakiske overgangsregering, ankom til EU-topmøde i Bruxelles fredag for at modtage et løfte om EU-støtte, tog den franske præsident, Jacques Chirac, af sted. Officielt skulle Chirac til Abu Dhabi og kondolere ved begravelsen af præsidenten for de Arabiske Emirater. Men hans udsædvanlige træk gav vinger til rygterne om det særdeles anspændte forhold mellem Irak og Frankrig, der var og er modstander af den amerikanske invasion i Irak.
Allawi, hvis overgangsregering er indsat af amerikanerne, har ifølge franske Le Monde »ikke udeladt en eneste chance for at kritisere den franske politik«.
Rygter om at Frankrig også havde fået ændret teksten i de officielle topmøde-konklusioner fra en »varm velkomst« til Allawi til, at topmødet havde »mødt« ham, rørte imidlertid ikke den danske statsminister.
»Jeg er ikke vokset op i diplomatiet, så jeg er fuldstandig ligeglad, om man skriver velkommen eller varmt velkommen. Der er nogle, der kan sidde i studiekreds over den slags. Han skal nok blive budt velkommen. Det kan jeg ikke gå op i,« sagde Anders Fogh Rasmussen.
Den irakiske leder fik da også løftet om den støtte til genopbygning af Irak, som han var kommet efter. På sigt kan Irak – om alt går vel – glæde sig til en handelsaftale med EU. I første omgang sender EU penge til at afholde valg i januar og derefter støtte til opbygning af den civile forvaltning, af politiet og af retssystemet.
Allerede i slutningen af måneden vil EU sende et hold af eksperter, der skal begynde planlægningen af genopbygningen af de civile myndigheder efter valget i januar.
For at støtte valget sender EU over 220 millioner kroner, mens der ikke blev sat beløb på genopbygningsarbejdet. Siden invasionen i maj 2003 har EU sendt over 300 millioner euro (godt 2,2 milliarder kroner) til humanitær hjælp og minerydning, oplyser Kommissionen.

EU som pengegiver
Med den politiske uenighed om Irak lige ved overfladen kan aftalen om Irak-støtten vække minder om EU’s rolle i Mellemøsten. Her blev europæerne længe betegnet som ’payer, not player’ – dem, der betaler, mens andre handler. Ifølge Le Monde sagde Allawi op til EU-topmødet, at han vil bede om støtte hos de lande, der er tilfredse med rollen som iagttagere. Under et pressemøde i Bruxelles benægtede han citatet.
Foruden støtten til Irak vedtog EU-topmødet også en fem-årsplan på rets- og asylområdet. Topmødet efterlyste også nye fredsforhandlinger i Mellemøsten. Endelig var der en gulerod til Iran: Hvis landet forbedrer sig på menneskeretsområdet samt afstår fra at bruge atomteknik, der kan anvendes til våben, så ligger der en handelsaftale med EU forude.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her