Læsetid: 3 min.

Finansloven lapper huller i omsorg og kulturarv

Finanslovens nye delforlig har fokus på danske kulturværdier. Mest handler det dog om at bøde på besparelser og sælge det som godgørenhed, mener presseekspert
9. november 2004

Populære ekstra omsorgsinitiativer samt omsorg for dansk sprog og kulturarv er røde tråde i regeringens aktuelle delforlig om finansloven 2005.
På omsorgssiden står hospicer og bl.a. idræt for vanskeligt stillede børn. På den nationale side ses forfatterlegater, småbeløb til at dele Grundloven ud til vælgerne samt reparation af markante kulturmindesmærker.
Snarere end en finanslov med et meget ’dansk’ ansigt, ser medieeksperten Jørgen Poulsen en anden tendens.
Nemlig, at delforligenes nye særbevillinger på finansloven lapper huller, opstået netop fordi man tidligere har valgt at skære ned på en generel bevilling til området:
»Kulturministeriet er skåret ned, og Kulturarvsstyrelsen har færre penge. Så forsøger institutionerne i stedet at få fingre i de ekstra midler,« siger Jørgen Poulsen om pengene til renovering af Roskilde Domkirke og andre kulturmonumenter.
Ved at uddele pengene som særbevillinger får politikerne desuden synlighed:
»Øvelsen går ud på at synliggøre sig og stå frem som nogen, der gør noget særligt for kulturen og Roskilde Domkirke. Mens ingen lægger mærke til det, der foregår gennem de ordinære puljer,« siger Jørgen Poulsen, der fortolker særbevillingen til dansk litteratur og –forfattere i det samme lys:
»Regeringen har skåret ned på forfatterstøtten, men nu får man det i stedet til at se ud, som om man er godgørende. Det nationale ligger mest i det med Grundloven, og i initiativet med det danske sprog. Men det er relativt små beløb, så det er billigt,« siger Jørgen Poulsen.

Studehandeler
Også Lars Bille, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet har hæftet sig ved, at finanslovens særbevillinger sender bestemte signaler:
»Ikke mindst Dansk Folkeparti har været dygtige til at pille enkeltsager ud og fortælle vælgerne det. Alt det med satspuljen fortoner sig i talgymnastik, mens nyt tag på Roskilde Domkirke og penge til hospicer er noget, vi kan forstå. Ud af Finanslovens 450 milliarder kan en million her og der give signalværdi.«
Under finanslovsforhandlinger markerer mange forligspolitikere tydeligt, hvor de får noget til gengæld. Måske ses dog en forstærket tendens til at gøre opmærksom på sine såkaldte politiske studehandeler, mener Jørgen Poulsen:
»Dansk Folkeparti er bedre end så mange andre til at sælge varen og fortælle, hvad de har fået ud af det,« siger Jørgen Poulsen, der også mener, at pressen er mere opmærksom på DF, end man ofte har været over for SF og Enhedslisten. To partier, der ofte under socialdemokratisk ledede regeringer har deltaget i finanslovsforhandlinger:
»Måske fik SF og Enhedslisten ofte lidt mindre offentlig omtale ud af deres fingeraftryk. Pressen følger DF tættere, fordi man er overbevist om, at Dansk Folkeparti nok skal finde på et eller andet mærkeligt,« siger Jørgen Poulsen.
Glasur, dvs. en måde at få det til at se ud som om, finansloven har et indhold, kalder Jørgen Poulsen sammenfattende de sær-initiativer, de afsluttende forhandlinger handler om:
»Men glasur kan jo være vigtig i en finanslov, som jeg ellers forstår ikke har så meget andet i sig end videreførelse af alt det, man plejer at gøre.«

FAKTA
Ekstra danskhed og omsorg på finansloven
Regeringen har indgået to delforlig om finansloven.
Ekstra danskhed på finansloven:
*2 mio. kr.: Grundloven udsendes til alle nye vælgere
*40 mio. kr. (frem til 2008) for bedre vilkår for dansk litteratur (f.eks. legater til unge forfattertalenter)
*20 mio kr. til restaurering af fortidsminderne Hammershus, Kalø Slotsruin og Vitskøl Kloster
*16 mio kr. til istandsættelse af de kongelige kapeller i Roskilde Domkirke. Herudover kan ventes ca. 50,4 mio. kr til at reparere domkirkens utætte tag.

Ekstra omsorg på finansloven:
*10 mio kr. til ’reservebedsteforældre’, der kan passe syge børn (forsøg)
*10 mio kr. årligt frem til 2008 til musikpolitik
*10 mio kr. årligt til forsøg med parrådgivning
*15 mio kr. til incestofre
*40 mio kr. (pulje) til idræt for vanskeligt stillede børn
*70 mio kr. til at nedsætte retsafgifter
*100 mio kr. ialt i 2005-2006 til hospicepladser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her