Læsetid: 3 min.

Finkornet, fintfølende og finurlig

Pablo Henrik Llambías har skrevet en ungdomsroman om, hvad der sker, når børns verden ikke er helt efter bogen
30. november 2004

Ny bog
Pablo Henrik Llambías har flere gange proklameret, at genrer ikke er noget han opererer med. Men selv den mest principfaste genre-rebel kan jo bløde op med tiden. Som nu, hvor Llambiás har skrevet en nærmest genre-trofast ungdomsroman, Socialhunden, der både har rundet form, sociale problemer og lykkelig slutning.
Men ellers er bogen umiskendeligt llambíasiansk. Ligesom i voksenforfatterskabet tager Llambías kampen op mod de fasttømrede og selvforklarende kategorier, som verden let bliver inddelt i. Det være sig sociale klasser, forstadsparceller eller forestillinger om normalitet, samfundet, danskhed og forældres og børns roller. Og så har Llambías jo et helt særligt forhold til kommuner og rådhuse, til den lokale magt og dens symboler.Socialhunden handler om drengen Aslak og hans ven Jakobs barndom i et forstadskvarter til Aalborg. Og så om Jakobs hund Fidél, som drengene sætter på en social opgave, hvis gode intentioner fuldstændig bliver misforstået.

Børn som brobyggere
Llambías bog viser herligt, hjerteligt og velfortalt, hvordan børn evner at bygge bro mellem de voksnes uforenelige verdener.Aslak er ud af en middelklassefamilie med rimelig ordnede forhold. Hjemme hos ham kan man tale om tingene, og han får madpakke med i skole hver dag. Sådan er det ikke hos Jakob. Hans far er billedhugger, hedder Marx og slår sig af og til på flasken. Og selvom han har fået 600.000 af Statens Kunstfond til en rådhusudsmykning, så går det ikke helt godt.
Jakobs mor er sambadronning fra Sydamerika eller omegn og har ikke haft noget med Jakob at gøre, siden han var spæd. Ofte er den hel gal hos Jakob og Marx, og de har problemer med naboen Severinsen med de lige græskanter og med socialdamen, der ikke synes tingene går "efter bogen".Det spidser til. Selvfølgelig gør det det, for der mangler opholdstilladelser, madpakker og orden på tingene. Men Aslak og Jakob forstår alligevel at hjælpe hinanden.Llambiás bog har et skarpt og indfølende blik for børns umiddelbare forståelse og intuition for at træde til med alle midler, når de voksne løber sur i det. Og humor ikke mindst, f.eks. når Aslak og Jakob længe tror, at den bog, alting skal gå efter, faktisk findes oppe på biblioteket.

At favne kompleksiteten
Netop i ungdomsromanen byder modstillingen af forenkling og kompleksitet sig villigt til. Tilsyneladende er barnets verden den enkle, og de voksnes verden den komplekse. Men undervejs i fortællingen om Aslak og Jakobs barndom viser det sig hurtigt, at det ofte er omvendt. At børnene stadig er i stand til at favne kompleksiteten, og at de voksne er nødt til at forsimple, inddele og kategorisere verden til uigenkendelighed for at kapere den.
Og netop modsætningsforholdet mellem forenkling og kompleksitet har været centralt for Llambías siden debuten med novellesamlingen. Hun har en altan i 1996. Dengang sagde Llambías:
"I mine historier opbygger jeg universer af forenkling stillet op imod universer af kompleksitet. Og forenklingen bliver man ikke klogere af, for der findes ikke nogen genvej ud over at blive ét med kompleksiteten," forklarede Llambías i et interview i 1997.I fortællingen om Aslak og Jakob – som er fortalt i den voksne Jakobs tilbageblik på barndommen – bliver de netop ét med kompleksiteten til slut. Alle sidder med ved samme bord, og ved børnenes mellemkomst blandes olie og vand: Severinsens småborgerlighed, Aslaks forældres lidt påklistrede samfundssind og Jakobs fars rodede og regelløse kunstnermentalitet.
Det er en rigtig fin ungdomsbog, Llambías her har skrevet. Ikke bare fin sådan i fjong-forstand, men finkornet, fintfølende og finurlig.

Pablo Henrik Llambías: Socialhunden. Ungdomsroman i serien 'Frit for Fantasi'. Dansklærerforeningen. ISBN 87-7996-010-3. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her