Læsetid: 5 min.

Fremrykning i Falluja – tab på andre fronter

Mens amerikanske soldater sønderskyder Falluja, svarer oprørere igen andre steder i Irak
10. november 2004

De amerikanske marinesoldater, som i går kæmpede fra hus til hus mod oprørere i Falluja, fik før angrebets start indprentet, at dette er et historisk slag.
»Dette er endnu et Hue City på vej,« sagde seniorsergent Carlton Kent søndag til sine mænd med henvisning til det store slag i 1968, hvor amerikanske marinere befriede den vietnamesiske by, indtil da kontrolleret af kommunistiske Vietcong-soldater. Befrielsen af Hue, hvor næsten 150 amerikanske soldater satte livet til, opfattes som en af triumferne i US Marines’ historie.
Læser man beretningerne om Hue, bliver parallellen til Falluja ildevarslende, måske alt for præcis.
Townsend Hoopes, daværende viceminister med ansvar for luftvåbnet, skrev i marts 1968 i et memorandum, at angrebet efterlod det befriede Hue som »en ødelagt og sønderknust by. 80 procent af bygningerne var forvandlet til murbrokker, og i de smadrede ruiner lå 2.000 døde civile (...) Tre fjerdedele af byens indbyggere blev gjort hjemløse, og der foregik vidt udbredte plyndringer, med medlemmer af ARVN (de amerikanskstøttede sydvietnamesiske tropper) som de værste.«
Den erfarne amerikanske krigsfotograf David Douglas Duncan dækkede befrielsen af Hue og var »lamslået« over de amerikanske metoder.
»Amerikanerne hamrede fortet og den omgivende by næsten til støv med luftangreb, napalm, artilleri og beskydning fra søsiden, og den direkte kanonild fra kampvogne og riffelbeskydning var en totalindsats for at udrydde og dræbe enhver af fjendens soldater. Bevidstheden stejler over nedslagtningerne, ødelæggelserne og grusomhederne ved det hele,« meldte den hærdede krigsfotograf.
Der er ikke mange krigsfotografer i Falluja i disse dage. Allerede før mandagens angreb sammenlignede besøgende byen med Beirut under den libanesiske borgerkrig i 1980’erne. Mange af husene i Fallujas yderkvarterer er bombet i grus under de seneste måneders vedvarende amerikanske luftangreb, mange civile er blevet dræbt, og langt over halvdelen af byens 300.000 indbyggere menes at have forladt deres hjem, nogle for at søge ly i tomme bygninger og teltlejre i byens udkant, andre for at opsøge slægtninge i andre irakiske byer.
»Før var dette en velstående og tætbefolket by, nu er den komplet ødelagt,« sagde Hudaifa al-Ani til avisen The Guardian i går. Al-Ani er en ung universitetslærer, der sammen med mange andre forlod Falluja i fredags, før det amerikanske stormløb blev indledt.

Tumlede rundt i undertøj
I går rykkede amerikanske og irakiske soldater under heftig ildsafgivelse ind mod Fallujas centrum. 10.-15.000 amerikanske og et ukendt antal irakiske soldater deltager i angrebet, som i går hyllede dele af Falluja i mørk røg, mens byen genlød af bomber fra amerikanske kampfly.
Efter at koalitionstropperne mandag angreb og indtog byens store hospital i den vestlige udkant, blev en af byens mindre hospitalsklinikker bombet i går. En irakisk journalist i Falluja rapporterede til tv-stationen al-Jazeera, at hospitalets personale plus de sårede oprørere og civile, der var under behandling, alle blev ofre for det amerikanske angreb.
»Der er ikke en eneste kirurg tilbage i Falluja. Vi fik en ambulance ramt og en læge såret af amerikansk ildkraft. Der findes snesevis af sårede civile i deres hjem, som vi ikke kan flytte. En 13-årig dreng er lige død i mine arme,« sagde Sami al-Jumali, en læge, der flygtede fra byens centrale hospital under angrebet mandag, i telefonen til Reuters.
Journalisten Abu Bakr al-Dulaimi siger til al-Jazeera, at bombardementerne i går foregik 10 timer i træk og var de voldsomste, han havde oplevet siden krigen mellem Iran og Irak i 1980’erne.
AFP rapporterede om bombeangreb fra luften på beboelsesejendomme i Jolan-kvarteret i den nordlige del af byen.
»Selv om det er et beboelsesområde, var Jolan som et kasseret landskab, dækket med glasskår og murbrokker, med horisonten skjult af røg,« skriver AFP.
»230 irakere viste sig stadig at bebo et af (de angrebne) boligkomplekser, hvor nogle tumlede rundt i undertøj,« da amerikanske marinesoldater angreb.
Der forelå ikke i går oplysninger om civile og militære tabstal. Reuters journalist i Falluja rapporterede om nedskydningen af en amerikansk helikopter, men oplysningen afvistes fra amerikansk side.
Ifølge nogle nyhedstelegrammer møder de fremrykkende soldater kun begrænset modstand – et muligt tegn på at oprørerne enten i vidt omfang allerede har forladt Falluja eller forsøger at trække de amerikanske soldater ind til centrum, hvor kampene fra hus til hus kan blive til oprørernes fordel.
Andre meldinger i går gik på heftig modstand.
»De yder stærk modstand. Jeg så mange af dem i den gade, jeg var i,« fortalte kaptajn Robert Bodisch til Reuters.
»Når det gælder ofre på oprørernes side, kan jeg fortælle jer, at de dør. Masser af dem dør, og det er en god ting,« sagde en militærtalsmand, løjtnant Lyle Gilbert, til AFP.
»Vi får dem ned med nakken. Vi bruger god gammeldags amerikansk ildkraft,« supplerede major Todd Desgrosseilliers.
I aftes var meldingen fra de amerikanske styrker, at de nu kontrollerer en tredjedel af Falluja. Til gengæld er der adskillige tegn på, at offensiven giver bagslag andetsteds.

Amerikanere trukket ud
I den nærliggende sunnimuslimske by Ramadi tog irakiske oprørere tilsyneladende kontrol over byen efter flere dages kampe. Ifølge AFP trak de amerikanske styrker sig ud af byen midt på dagen og vendte tilbage til deres baser øst og vest for Ramadi.
I byen Baquba nord for Bagdad blev 45 personer dræbt, da oprørere foretog et blodigt angreb på en politistation. I den nordlige by Kirkuk eksploderede en bilbombe ved den irakiske nationalgardes base og dræbte ifølge Reuters tre personer. I Bagdad blev blandt andet to kirker og et hospital ramt af bomber. Siden mandag angives omkring 70 personer dræbt andre steder i Irak end Falluja.
Samtidig har Falluja-angrebet politiske omkostninger for den midlertidige irakiske regering og for USA. Et af de større sunnimuslimske partier, Iraqi Islamic Party, trådte i går ud af regeringen.
»Vi protesterer mod angrebet på Falluja og de uretfærdigheder, som den uskyldige befolkning i byen udsættes for. Vi kan ikke være del af dette angreb,« sagde partiformand Muhsin Abd al-Hamid.
Sammenslutningen af Muslimske Lærde, der er den vigtigste sunnimuslimske gejstlige organisation, udtalte sin støtte til Falluja og til oprørerne i Irak. I lighed med den radikale shiamuslimske præst Moqtada al-Sadr opfordrer sammenslutningen de irakiske soldater til at nægte at deltage i angrebet.
Flere medier oplyste i går, at en af formentlig to irakiske bataljoner, der deltager i angrebet, er blevet reduceret fra over 500 mand til 170. Et par hundrede har sagt deres nye job i hæren op, resten har angiveligt taget fri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her