Læsetid: 2 min.

Gløgg og quizz-tid

800 nye spørgsmål fra filmens verden
15. november 2004

Filmquiz
Sidste år udkom er herlig lille bog for filmelskere med den lakoniske titel Filmquiz, der stillede 800 spørgsmål fra filmens verden – og klogt på et tidspunkt, hvor den tilstundende julehygge nærmest fremtvinger familiesysler som kager, gløgg – og quiz.
Nu foreligger en Filmquiz 2 (og man gætter allerede på, hvad titlen mon bliver næste år), og lægger man opus 1 og 2 side ved side, ligner de to bøger til forveksling hinanden (bortset naturligvis fra, at der er helt nye spørgsmål i den nye bog). Skabelonen fra den første quizbog er nemlig også lagt ned over Filmquiz 2, der lige som forgængeren har 10 spørgsmål til 80 emner, som er inddelt i fire sværhedsgrader, og som spænder fra spørgsmål til skuespillere og instruktører til emner som Hollywoodskurke, dyr i film, sorte skuespillere, kvinder bag kameraet, fængselsfilm, dokumentarfilm, manuskriptforfattere, Bodilvindere og filmkomponister.
Der er dog mikroforskelle på de to quizbøger. Informations senioranmelder, Morten Piil, er ikke medforfatter denne gang, og Christian Monggaard har så slået filmtalenterne sammen med Jacob Wendt Jensen, som altid veloplagt leverer den daglige guide til filmoplevelser i tv ved B.T. og Berlingske Tidende. Men forfatterskiftet har overhovedet ikke påvirket filmquizens spørgsmål i negativ retning. De to forfattere har i år tilstræbt at gøre spørgsmålene en anelse nemmere, så flere kan være med, men det er nu ikke helt lykkedes. Der er stadig – og tak og lov for det – også meget svære spørgsmål, for det er netop det, som også gør den nye bog vital og udfordrende.
Jeg savner, hvilket også let skæmmede den første Filmquiz, billeder, som der også i sand quizånd kunne stilles spørgsmål til, men de er formodentlig udeladt for at holde prisen på et absolut tilfredsstillende niveau hos folk, der strengt taget hellere bruger penge på biografbilletter og dvd’er.
Jeg er heller ikke ganske fornøjet med de ultrakorte svar, der oftest består af kun et navn eller en titel. Det kunne være rart, hvis Filmquiz 3 indeholdt længere svar og oplysninger, så bogen også kunne tjene til indsigt og oplysning og ikke kun appellere til triumf for klæbehjerner. Så ville man også kunne forklare lidt mere og undgå lidt upræcise svar. Under ’John Wayne’ lyder for eksempel første spørgsmål: I hvilken John Ford-film fik
Wayne sit gennembrud? Svaret bagerst i bogen er naturligvis: Diligencen, som er fra 1939, og det er ikke helt ude i tovene, men man kunne også med god ret hævde, at John Waynes gennembrud var hovedrollen i Raoul Walshs The Big Trail fra 1930. Og under ’Fy og Bi’ hedder spørgsmål 5 (og her er en drillenisse på spil): Fy og Bi var en succes i det meste af verden, men det kneb i USA. De blev lanceret som ’Ole and Axel’, men samme år (1937) kom et nyt komikerpar på banen med filmen Duck Soup. Hvilket par? Svaret er korrekt Gøg og Gokke, men årstallet er gået galt i korrekturen. Året er 1927.
Men disse petitesser skal ikke sløre, at der er tale om en dejlig bog, som man roligt kan bruge som mandelgave eller lægge under juletræet. Til alle film- og quizelskere. Og hvem er ikke det?

*Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard: Filmquiz 2. 104 s., 98 kr. Informations forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her