Læsetid: 3 min.

Haarder opfordres til at tage FN alvorligt

Institut for Menneskerettigheder afviser, at Bertel Haarder kan bruge deres rapport om den danske udlændingelov til at afvise kritik fra FN
30. november 2004

Institut for Menneskerettigheder er utilfredse med, at Bertel Haarder bruger deres rapport om reglerne for ægtefællesammenføring til at afvise FN’s anbefaling af, at 24-årsreglen afskaffes:
»Han er nødt til at høre på FN-komiteens kritik og tage deres anbefalinger til efterretning. Når der kommer kritisk materiale frem, der supplerer det, vi har fremlagt, må man tage det alvorligt,« siger afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder, Birgitte Kofod Olsen.
Med henvisning til Instituttets rapport har Bertel Haarder afvist at følge FN’s opfordring om at afskaffe 24-årsreglen: »Den sag er grundigt analyseret af Det Danske Institut for Menneskerettigheder, som har konkluderet, at loven ikke strider mod konventionen, men at der i sjældne tilfælde kan være problemer med administrationen. Det drejer sig om en lille gruppe flygtninge, der har etableret familieliv i et andet land efter flugten. Det problem har vi taget op, og 40 sager er nu genvurderet. Så sagen er gennemdrøftet og gennembehandlet,« har Bertel Haarder sagt til Ritzau. Men så enkelt er det ifølge Birgitte Kofod Olsen ikke: »Det er rigtigt, at han på sin vis kan bruge rapporten til at sige, at 24-årsreglen ikke er i strid med konventionerne, for det er praksis og ikke 24-årsreglen alene, vi har kritiseret.«

Ingen blåstempling
At Instituttet har rettet sin kritik mod praksis frem for reglen, gør det, ifølge Birgitte Kofod Olsen, ikke rigtigt at afvise FN’s kritik:
»Vores rapport er ikke en eviggyldig godkendelse af 24-årsreglen. Vi har udvalgt nogle områder, hvor vi mener, at reglen er særligt problematisk, men det udelukker ikke, at reglen kan kritiseres med udgangspunkt i andre menneskeretlige bestemmelser.«
Integrationsministeren afviser imidlertid over for Information, at hans brug af menneskerettighedsinstituttets rapport er problematisk:
»Jeg har blot sagt, at deres rapport er betydeligt grundigere end FN’s rapport, og det er derfor, jeg henviser til den. Jeg vil ikke tage den til indtægt for noget, men den er langt grundigere, og derfor synes jeg ikke, at den (FN’s rapport, red.) har tilført noget nyt i forhold til Menneskerettighedsinstituttets rapport.«
– Instituttet har ikke anbefalet, at man fjerner 24-årsreglen, så det er vel nyt, at FN direkte anbefaler, at reglen afskaffes?
»Det er i den anledning, jeg siger, at Institut for Menneskerettigheders rapport er langt grundigere, og den holder jeg mig til, og den har jeg også rettet mig efter i et vist omfang. Det er kun det, jeg siger,« forklarer Haarder.
Men det ændrer ikke på, at Instituttet fortsat er kritisk over for den måde, Bertel Haarder bruger deres rapport på. Birgitte Kofod Olsen mener, at Bertel Haarder ser bort fra en række centrale kritikpunkter i Instituttets rapport. Hun siger, at ministeren bør forholde sig til flere af udredningens kritikpunkter. F.eks. i forhold til den administration af reglerne, der kan føre til konventionsbrud.
»Vi mener ikke, at der bliver foretaget en afvejning af, om et par reelt kan bosætte sig i et andet land. Hvis man ikke foretager en afvejning af, mulighederne for, at parret kan bo i et andet land, kan man komme til at krænke den enkeltes ret til familieliv,« siger hun. Ministeren afviser at følge flere af instituttets anbefalinger.
»Jeg kan kun sige, at vi sammen med Justitsministeriet har vurderet hvert eneste punkt i deres kritik, og vi har rettet ind på de felter, hvor vi synes, at der er overbevisende argumenter. Men det er jo mine jurister – der sammen med justitsministeriets jurister, giver mig råd om, hvor der bør lyttes. Vi har stor respekt for menneskerettighedsinstituttets rapport, som vi synes er bedre end både europarådskommissærens rapport og FN’s rapport,« siger Bertel Haarder. Han lover, der kommer et svar på rapporten, men ikke hvornår det kommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her