Læsetid: 3 min.

Hjerter af puddersne

To amerikanske julefilm fuld af himmelske undere kunne selv have brugt filmisk mirakelpulver
26. november 2004

Nye film
Miraklernes tid er så sandelig ikke forbi – hvis vi skal tro ugens to amerikanske julefilm. Her sker det ene under efter det andet, badet i et lys så himmelsk, som det kun fås på computer.
Næstekærligheden kommer på prøve i både Hjerternes Tid og Hjælp, det er jul, som begge er udpræget feel good- eller, i dette tilfælde, snarere feel merry-film.
I Hjerternes Tid følger vi en håndfuld skæbner, der tager en uventet drejning julenat – bl.a. den jaloux og besidderiske Mike (Paul Walker) der skal lære at stole på sin elskede (og afgjort jalousikatalyserende, toplækre Penelope Cruz) og give hende frihed; og den livsforskrækkede Rose (Susan Sarandon) der har brændt fingrene godt og grundigt på kærligheden, og nu dedikerer sit liv til arbejde og sin demente mor... lige indtil hun møder Robin Williams.

Pathosfyldt
Filmen er instrueret af Chazz Palminteri, som ellers mest har gjort sig som skuespiller i bla. Bullets over Broadway og The Ususal Suspects. Og bortset fra den selvsmagende Williams er skuespillet generelt i høj klasse i Hjerternes Tid – så højt, at det sagtens kunne have brændt igennem uden det overforbrug af nærbilleder, Palminteri forfalder til. Kombineret med en historie og en visuel stil, der bliver stadig mere pathosfyldt og sentimental mod slut, ender man med at føle sig som en tvangsfodret julegås, der får filmens morale proppet ned i kråsen.
Den samme stigende sentimentalitetskurve finder vi i Hjælp, det er jul – men her holdt ud i komediens ironisk distancerende strakte arm. En lakonisk Tim Allen og en lettere overgearet Jamie Lee Curtis er det midaldrende ægtepar Krank, som beslutter at droppe julen og i stedet tage på en rejse med krydstogtskib. Men den beslutning møder vild opstandelse, og hele nabolaget går til kamp mod de to julesabotører, der nægter at pynte hus og give juledonationer.
Naboernes zombiefilmagtige sammenstimlen uden for Kranks hus giver Jamie Lee Curtis anledning til at lege lidt med den scream queen-rolle, hun blev kendt for i bla. Halloween.
Hjælp det er jul – med den lidt mindre åndede amerikanske titel Christmas with the Kranks – er mest underholdende, når den er genreironisk og respektløs over for julen. Ind imellem tager den tilløb til at spille på det dæmoniske element i julen, med dens klir og lir af glaseret kunstighed, opskruede forventninger og forlorne julemandsparykker. Men det meste af tiden er filmen bare en fuldstændig harmløs familiefarce uden modhager af nogen art.

En tynd historie
Fortællerytmen minder om en svømmetur i en stor jacuzzi – så bobler det kækt hist, så flyder det roligere pist. Det er ualmindelig behageligt tilrettelagt af klipperen Nick Moore. Men det ændrer desværre ikke ved, at historien er en fis i en hornlygte og komikken er præget af lidt for mange fusere. Man sidder tilbage og tænker: en så høj grad af professionalitet og så mange penge – brugt på så meget ingenting. Øv.
Samtlige personer i begge film ender med hjerter så bløde og rene som puddersne. Helt så henført føler man sig ikke som tilskuer. For nok er filmene fyldt med julemirakler – men nogen filmiske mirakler, det er her godt nok ikke tale om.

*Hjerternes tid. Instriktion Chazz Palminteri. Manuskript: David Hubbard. Amr. CinemaxX og tre andre biografer.

*Hjælp, det er jul. Instruktion Joe Roth. Manuskript: Chris Columbus, John Grisham. Amr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her