Læsetid: 1 min.

Hovedløs hooliganfilm

12. november 2004

*Der er ingen fodboldkampe, men til gengæld er alle karakterer bløde i bolden. The Football Factory – baseret på John Kings bestseller af samme navn – handler om hooliganisme og skildrer en gruppe fanatiske engelske fodboldfans, hvis livsindhold er druk, hor, stoffer og slagsmål. London-klubben Chelsea er deres samlingspunkt, men at dømme efter Nick Loves film spiller fodbolden kun en perifer rolle. Tommy og hans ven Rod, psykopaten Billy Bright og den rapkæftede teenager Zeberdee lever ikke for den sublime dribling på grønsværen, men for adrenalinsuset, og det får de ved at gå i byen, drikke sig fulde, bolle damer og slå på tæven.
Tiltalende er disse moderne stammekrigere ikke, men selvfølgelig kan det lade sig gøre at lave tankevækkende film om tanketomme mennesker. The Football Factory er bare ikke en af dem. Instruktøren vakler mellem fascination og moralsk-ironisk distance til miljøet, og han kan ikke beslutte sig for, at han vil lave kras socialrealisme eller anarkistisk ungdomsdrama. Forgæves forsøger han at adoptere Trainspottings fandenivoldske energi og charmerende fortællerstemme, og ambitionen om at sætte hooligan-fænomenet i et større samfundshistorisk perspektiv fortaber sig i slagsmålscener, der trods gennemført koreografi og hurtig klipning virker trivielle. Slagsmålene og konflikten med de rivaliserende Millwall-tilhængere føres frem til et klimaks, men det personlige drama om Tommy, Rod, Billy og Zeb bliver aldrig engagerende. De er stort set lige så ubegribeligt stupide, som da vi mødte dem i første scene. »This is England’s worst nightmare. Enjoy it,« lyder det sigende slogan for en hovedløs hooliganfilm, der ikke kan tage sig selv alvorligt.

The Football Factory. Instruktion og manuskript: Nick Love efter John Kings roman. Engelsk (Palads og Park Bio i København, Palads, Århus, BioCity, Ålborg).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her