Læsetid: 2 min.

Internationalt fokus på dansk udlændingepolitik

Udenlandske aviser og tv-stationer som BBC og The Times rapporterer i stigende omfang om de stramme, danske regler for familiesammenføring
16. november 2004

I november måned viser den internationale fransksprogede tv-kanal TV5 et kritisk program om de danske regler for familiesammenføring. TV5 fortæller historien om en dansk kvinde, der er flyttet til Malmø, fordi hun ikke kan få lov til at bo i Danmark med sin brasilianske kærlighed.
TV5 er bare en af en lang række store internationale aviser og tv-stationer, der nyligt har været i Danmark for lave artikler og udsendelser om den danske udlændingelovgivning.
Talsmand i foreningen Ægteskab uden Grænser, Erik Lemcke oplyser, at foreningen har været i kontakt med 12 udenlandske medier gennem de sidste fire måneder. Det er blandt andet den tyske kanal, ZDF, tysk TV1, den britiske kanal Televisionary, franske ARTE TV, BBC London, BBC World, avisen Los Angeles Times, The Times samt en række svenske medier, der står på spring med artikler og udsendelser om dansk udlændingelov.
I The Times kan man blandt andet læse om, hvordan en dansk, grafisk designer er nødsaget til at pendle mellem sit hjem i Malmø og arbejdet i København hver dag, fordi han er gift med »en af den slags kvinder, den danske regering ikke bryder sig om.« En tyrkisk kvinde.
Oplysningerne om den stigende, internationale interesse for 24-års-reglen, tilknytningskravet og de øvrige stramninger kommer efter, at Information i går skrev om, hvordan kloge udlændinge skræmmes væk af danskernes fremmedfjendskhed.

Begrænset kærlighed
Journalisten, der har produceret programmet om de danske regler for fransk TV5, studser over den danske lovgivning.
»Vi synes, at det er lidt mærkeligt, at kærligheden skal begrænses på den måde i et frit og demokratisk samfund som det danske, hvor man oven i købet siger, at man forsvarer menneskerettigheder. Der er noget modstridende imellem, hvad Danmark vil, og hvad Danmark gør,« lyder det fra journalist for TV5 og korrespondent for det franske nyhedsbureau AFP, Slim Allagui.
Ifølge talsmand for Ægteskaber uden grænser, Erik Lemcke, undres de øvrige udenlandske journalister sig også over de danske regler. Det er ikke just et skønmaleri, der tegnes:
»De undrer siger over, at et land, der har været åbent, er blevet fermmedfjendsk og lukket. De spørger, hvordan det kan være, at en dansker ikke må gifte sig med en udlænding, og de kan slet ikke forstå, at der er nogen, der må flytte til Sverige,« fortæller Erik Lemcke.
De danske regler gør tilsyneladende indtryk på journalisterne.
Franskmænd har ifølge journalist for TV5, Slim Allagui, hidtil opfattet danskerne som et hyggeligt folk, der råber op, når det drejer sig om menneskerettigheder:
»Men man opdager, at virkeligheden er en helt anden. Danmark er ved at blive som en ø med meget få eller næsten uden havne,« siger han.
Slim Allagui er ikke overbevist om, at reglerne om familiesammenføring er til for at hindre tvangsægteskaber. Han oplever, at det er en helt anden dagsorden, regeringen og Dansk Folkeparti har:
»Man burde sige lige ud, at man ikke vil have mere indvandring til Danmark, fordi man vil integrere dem, der allerede er her bedre i stedet for at påråbe sig, at det drejer sig om at beskytte piger mod arrangeret ægteskab,« siger han.
I stedet for at afvise den internationale kritik mener Slim Allagui, at Danmark burde tage den til efterretning:
»Man skal ikke afvise kritikken og sige, at det ikke er rigtigt. Man skal enten erkende sine fejl eller sige tingene lige ud,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her