Læsetid: 2 min.

Kampen om kemikalierne

EU vil føre skrappere kontrol med kemikalier. Det nye kemikaliedirektiv REACH er blevet til lobbyisternes store kamp om indflydelse. Ud over den amerikanske regering arbejder de tre kemi-tunge lande Tyskland, Frankrig og England sammen mod REACH, for at gøre livet lettere for kemivirksomhederne. REACH forventes at sætte nye globale standarder.
23. november 2004

REACH-Kampen om kemikalierne

*REACH står for Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, det er blevet forkortelsen for EU’s nye kemikaliedirektiv. Formålet er, at producenterne inden for en årrække skal teste de stoffer, der er på markedet, og inden salg vise, at de ikke er sundhedsskadelige. De mest farlige stoffer skal erstattes.

*Der er store mængder forskellige kemikalier i alt fra tøj, computere, børnelegetøj, møbler og vaskepulver. Alligevel finder der for de fleste af dem ingen eller kun få oplysninger om, hvordan de påvirker vores krop eller miljøet. Det skal REACH lave om på.

*Hvis et stof mistænkes for at være farligt, skal myndighederne efter de nugældende love bevise, at det er farligt, inden det kan trækkes ud af markedet. Planen med REACH var, at bevisbyrden skal ligge hos producenterne.

*Der var stort set ingen regler for oplysninger om de kemikaler, der blev introduceret før 1981. Til gengæld er der stramme regler om oplysninger for alle de kemikaler, der blev indført derefter. Ideen med REACH var, at reglerne skal være mere lempelige, men til gengæld være ens for kemikaler fra før og efter 1981.

REACH’s historie
*1998 – EU’s miljøministre beder Kommissionen om at udarbejde et udkast til kemikalielov. Det sker efter en række medicinske undersøgelser op gennem 90’erne, om sammenhængen mellem kemikalier i vores hverdag og eksempelvis mænds dårligere sædkvalitet og børns læseproblemer.

*2001 – Kommissionen offentliggører sin hvidbog, der er det første udspil om de nye regler.

*20. september 2003 – Gerhard Schröder, Tony Blair og Jacques Chirac skriver et fælles brev til Kommissionens formand, Romano Prodi, om at flest mulige af industriens byrder skal fjernes, med kemi-direktivet som første øvelse.

*17. oktober 2003 – EU’s stats- og regeringsledere bliver enige om, at fjerne så mange af industriens byrder som muligt med kemi-direktivet som første eksempel. I stedet for miljøministrene skal det fremover være erhvervsministrene, der tager sig af det.

*29. oktober 2003 – Kommissionen offentliggører direktivforslaget. Miljø- og forbrugerorganisationer kalder det for kraftig udvandet i forhold til Hvidbogen, industriorganisationerne beregner omkostningerne og synes, de er for store. Forud for offentliggørelsen er der talrige beretninger om lobby-indsatsen overfor Kommissionen.

*Efterår 2004 – Det nyvalgte EU-Parlament arbejder på at finde sin holdning, ligesådan er de enkelte lande ved at forberede deres holdning. EU-Parlamentet ventes at tage stilling efter sommerferien.

*Oktober 2004 – Danmark og de nordiske lande markerede sig i oktober med en fælles rapport om, at omkostninger for industrien ikke vil være nært så store, som tidligere antaget. En anden nordisk rapport peger på de omkostninger, der følger af forureningen med PCB-kemikalier.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu