Læsetid: 1 min.

Kampen om tallene

Nordiske regeringer og industri ueninge om omkostninger
23. november 2004

Prisen
BRUXELLES – »Gennemførelsen af EU’s kemikalie-direktiv REACH indebærer relativt små omkostninger for den europæiske kemi-industri. Samtidig medfører lovgivningen store gevinster ved at undgå fremtidige forureninger.«
Sådan lød meldingen fra Nordisk Råd, hvor skandinaviske miljøministre i fællesskab har fået undersøgt de økonomiske konsekvenser af EU’s planlagte kemikalieregler.
De ville have deres egne tal, og de var ganske entydige: »REACH kommer til at at koste den europæiske industri op mod 3,5 milliarder euro i løbet af de første 11 år. Det svarer til 0,06 procent af den europæiske kemikalieindustris salgsindtægter,« har de nordiske regeringer regnet sig frem til.
Tallene står i skarp kontrast til nogle undersøgelser, som industrien har fremlagt. I en rapport fra april i år, udført af Arthur D. Little og betalt af den tyske industriforening BDI, bliver der advaret om, at Kommissionens udkast kan føre til, at 1,2 millioner job går tabt i kemi-industrien og andre industrigrene alene i Tyskland.
At kunne fremlægge kvalificerede tal, så de rette spillere i beslutningskprocessen kan fodres med relevante oplysninger, er en vigtig del af lobbyprocessen. Når
de nordiske miljøministre bestiller en rapport om, hvor meget samfundet sparer
ved at forbyde de mest farlige stoffer, er det i sig selv et politisk signal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her