Læsetid: 4 min.

Kerry udråbes til vinder i web-journaler

Løse påstande og rygter om valgsvindel i USA’s præsidentvalg cirkulerede på internettet i sidste uge. Men det viste sig hurtigt, at historien ikke havde lange ben at gå på
15. november 2004

BOSTON – Sammenlignet med sidste præsidentvalg i 2000 vandt George W. Bush denne gang en ret overbevisende sejr over sin demokratiske modstander. Han fik 3,5 mio. flere stemmer på landsplan, og i de to nøglestater Florida og Ohio var hans sejrsmargin henholdsvis 380.000 og 136.000.
Nederlaget var en bitter pille at sluge for demokrater og progressive, som havde sat næsen op efter en ny og demokratisk præsident. Bush skulle bare hjem til Texas. For nogle af taberne har denne bitterhed tilsyneladende givet sig udslag i manglende vilje til at se virkeligheden i øjnene.
Et par dage efter valget 2. november begyndte artikler og e-mails at cirkulere på webbets mange daglige journaler (blogs) og nyhedssider. En rubrik konstaterede selvsikkert: »Kerry vandt! Her er kendsgerningerne«. En anden var mere forsigtig: »Voksende dokumentation for et tyvstjålet valgresultat«. En tredje varslede store nyheder forude: »Banebrydende nyt på vej!«
Men historien havde ikke rigtigt ben at gå på. Ganske vist var der hold i klager over uregelmæssigheder hid og did. I en kreds i Ohio brød en elektronisk stemmemaskine ned og forærede 4.200 stemmer til Bush, skønt kun 638 vælgere er registreret i selvsamme kreds. Fejlen blev dog straks rettet.
Nogle vælgere i Ohio, der agtede at stemme på John Kerry, rapporterede, at de så Bushs navn dukke op på den elektroniske skærm. Det til trods havde de mulighed for at gå tilbage og stemme på Kerry, hvilket de formentlig har gjort.
I det overvejende demokratiske Cuyahoga amt i Ohio-storbyen Cleveland kunne man på valgstyrelsens webside regne sig frem til, at der var blevet afgivet 90.000 flere stemmer end indskrevet i valgregistret. Årsagen var indlysende for de tilforordnede. Under hvert andet valg tæller valgstyrelsen stemmer fra valgkredse uden for amtet med på sin webside. Det tog flere dage, inden nyhedsstormen på webbet om de 90.000 ekstra stemmer lagde sig.

Sammesværgelsesteori
Men mest opsigt vakte en analyse udført af internet-fantasten Kathy Dopp (med en universitetsgrad i matematik) i Salt Lake City , som hævdede, at et eller andet var gået grueligt galt i 30 ud af Floridas 67 amter. Dopp posterede sin analyse på en webside. Den blev straks sendt rundt på internettet og nåede stor udbredelse, indtil historien viste sig at være en and.
Hvordan kunne det være, spurgte Dobb, at Bush havde vundet to tredjedel eller tre fjerdedel af stemmerne i disse amter, når 60-70 pct. af vælgerne var registreret som demokrater. Kunne det virkelig passe, at næsten alle demokrater stemte på Bush? Umiddelbart lød det mærkeligt for uindviede i Floridas sære politiske landskab.
For Dobb og andre sammensværgelsesteoretikere på nettet måtte årsagen være fup med stemmemaskinerne – i dette tilfælde optiske scannere, som læser stemmesedlen. Okay, de havde ikke noget konkret bevis på republikanernes svindel, men et eller andet stak jo under.
Selv et kongresmedlem fra det sydlige Florida hoppede på pinden. Sammen med to andre demokratiske kongresmedlemmer anmodede han i et brev til Kongressens revisionskontor om en kulegravning af sagen.
Ligesom nyhedsjægerne på webbet, der løb med en halv vind, burde de tre politikere forinden have tjekket med tilforordnede i de respektive Florida-amter.
Her ville de nemlig have fået oplyst, at 21 af de 30 amter ligger i nordlige Florida – der geografisk og kulturelt tilhører det gamle konservative Syden, hvor mange vælgere stadig er registrerede som demokrater, selv om de konsekvent stemmer på republikanske præsidenter. Ni amter ligger i landområder i midt-Florida, hvor konservative demokrater også har for vane at sætte kryds ud for en republikansk kandidat i præsidentvalg. Under valgene i 2000 og 1996 gjorde samme mønster sig gældende i stort set alle de 30 amter.

Kasserede stemmesedler
Journalisten Gregory Palast – forfatter til en BBC-film og bog om valgfarcen i Florida i 2000 – tog det største skridt og erklærede i en artikel på websiden CommonDreams, at Kerry faktisk havde vundet i Ohio, hvilket ville give ham et flertal i valgkollegiet og præsidentposten. Palast argument var mere sofistikeret end de fleste konspirationsteoretikeres på webbet.
Han påstod, at hvis alle afgivne stemmer i Ohio – inklusiv et ukendt antal kasserede stemmesedler – blev talt op, ville Kerry overhale Bushs føring med 136.000 stemmer. I 2000 blev næsten to procent af stemmesedlerne i Ohio kasseret svarende til 110.000 stemmer. I de fleste tilfælde var årsagen den samme som i Florida i 2000: At vælgerne ikke efterlod et rent hul ud for deres kandidat på stemmesedlen.
I Florida blev 54 procent af de kasserede stemmesedler sporet til valgkredse med mange sorte og mindretalsvælgere, som overvejende stemmer demokratisk. I 2000 førte Bush over Al Gore med et par hundrede stemmer. Derfor gav det mening at tjekke hver kasseret stemmeseddel. I Ohio er Bushs føring solid. Alligevel insisterer Palast, at en fintællling af 110.000 kasserede stemmer og af de provisoriske stemmesedler på mellem 150.000 og 250.000 vil give Kerry sejren.
Det kræver, at mindst 136.000 af disse kasserede og provisoriske stemmesedler rent faktisk er gyldige og oven i købet tilskrives Kerry. Ikke overraskende fortalte Kerrys advokater ham 3. november om morgenen, at hans chance for at vinde Ohio i en fintælling var tæt på nul.
»Jeg kan godt forstå, hvorfor folk er frustrerede,« sagde Kerrys advokat Jack Corrigan til Boston Globe i sidste uge. »Men den anden side tyvstjal ikke dette valg. Vi oplevede nogle uregelmæssigheder, men til forskel fra 2000 vandt republikanerne faktisk flere stemmer end vi, og det skete oven i købet i nøglestaterne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her