Læsetid: 3 min.

Det Kgl.’s sømandsmix

Nede i Den Kgl. Balletmix ligger Robins ’Fancy Free’, ’In the night’ og Bournonvilles ’Fjernt fra Danmark’
5. november 2004

Ballet
Det er en mærkelig aften, Den Kgl. Ballet nu præsenterer. Robbins’ musicalværk Fancy Free fra en sorgløs sejlerverden i New York fra 1944 efterfølges af Robbins’ kærlighedserklæring for tre par, In the Night fra 1970 – der så afrundes med Bournonvilles sydamerikanske skibshistorie Fjernt fra Danmark fra 1856.
Tre tag i balletmixposen – og op kommer tre vidt forskellige verdener. Heldigvis stråler visse af danserne så meget, at det næsten lykkes at abstrahere fra bizarmixet. Når Gudrun Bojesen flirter omkring i hotlilla, Robbinsk trinelegance i Fancy Free med tre kåde sejlere på én gang – springfyren Tim Matiakis, drejeren Dawid Kupinski og hoftecharmøren Jean-Lucien Massot – så kommer der en velsmagende skødesløshed og en ironisk vristfasthed frem.
Og når Marie-Pierre Greve og Mads Blangstrup læner sig mod hinanden i In the Night, og han løfter hende hovedkuls op mod blinkende stjerner – så hendes raffinerede arme drejer mod galakserne lige så uhindret som hendes spagatben – så er der tale om vægtløs dansekunst og musikalsk poesiskønhed på dét åndeløse niveau, som er hele dansekunstens essens.
Men det mest mystiske øjeblik denne aften er faktisk, når de selvsamme to dansere, Marie-Pierre Greve og Mads Blangstrup, pludselig undergår en transformation fra Robbins’ renhedsdans og dukker op i Fjernt fra Danmark iført eksotisk hængekøjesjal og guldknappet løjtnantuniform i rollerne som sydmerikanske Rosita og hendes danske tilbeder Wilhelm… Da må tilskueren lige smage efter...
Instruktionen af Fjernt fra Danmark er som planlagt af Flemming Ryberg, men i samarbejde med balletmester Frank Andersen og den hermed debuterende Bournonville-instruktør Anne Holm-Jensen. Og jo, iscenesættelsen lægger sig tæt op ad Niels bjørn Larsens fra 1991. Problemet er snarere, at der blevet for stor forskel på dansernes præstationer og på de forskellige sceners gennemslagskraft. Og at mange af danserne slet ikke har fanget Bournonvilles underfundighed.

Snu sluproer
Kanonerne skal dog buldre for Poul-Erik Hesselkildes snu Sluproer, der redder Alexander Sukonniks groteske hovmester-dragqueen fra at blive lynchet af matroserne.
Og Elisabeth Dams tjenestepige har også fat i en interessant Bournonville-tilgang, når hun mimetolker sin figur som klodsetklog i stedet for imbecil. Altså imens hun virrer med de nye kreolerkrøller, der har erstattet de sort-sorte vildnegerkrusninger af hensyn til Bournonville-etiske bekymringer om fremmedsynet…
Selve historien i Fjernt fra Danmark er kommet klarere frem – moralen om manden, der forelsker sig langt borte fra kæresten, men som til sidst afviser fristelserne… Til gengæld ændres sympatibalancen, for hvem skal vi egentlig holde mest med: Wilhelm eller Don Alvar, som er ved at gå til af smerte over at se sin donna flirte med den lyshårede danskeruniform?
Eller den angrende Rosita? Jean-Lucien Massots desperate Don Alvar kastede sig i hvert fald frygtløst ind i Mads Blangstrups ædle romantiske splittelse og Marie-Pierre Greve smertefulde tvangsforlovelse…
Fjernt fra Danmark rummer mange muligheder, og selvfølgelig kan forestillingen samle sig. Også selv om den har hårde odds: Den er sat på repertoiret ni gange spredt over otte måneder – og aldrig alene, som den burde. Men indtil videre kan danserne jo lege lidt med eskimo-knæene og kineser-lårene til kostumeballet ombord. Og sømandssmilene.

*Fancy Free af Jerome Robbins. Musik: Leonard Bernstein. Instruktion: Jean-Pierre Frolich.
*In the Night af Jerome Robbins. Musik: Fréderic Chopin. Instruktion: Bart Cook og Jean-Pierre Frolich. Solopianist med mælkevejsfornemmelse: Julian Thurber.
*Fjernt fra Danmark af Bournonville. Musik: Joseph Glæser. Scenografi: Henrik Bloch. Iscenesættelse: Anne Holm-Jensen, Frank Andersen og Flemming Ryberg. Vidtspændende dirigent: Henrik Vagn Christensen.
*Den Kgl. Ballet, onsdag. Danses også 18. nov., 29. dec., 19. jan., 2+4. mar, 5. maj samt 8. juni. www.kgl-teater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her