Læsetid: 3 min.

Det blev en kompakt

Beslutningen har været længe undervejs. Således er det med stor stolthed at holdet bag omlægningen af Dagbladet Information i dag kan aflevere en lille ny. Til tiden endda
30. november 2004

Beslutningen har været længe undervejs. Således er det med stor stolthed at holdet bag omlægningen af Dagbladet Information i dag kan aflevere en lille ny.
Til tiden endda

Fra vor egen verden
Da Informations bestyrelse for to måneder siden – den 27. september – endegyldigt gav grønt lys for at gøre Information kompakt, var det en to år gammel drøftelse, der nærmede sig sin afslutning. »Information som kompaktavis har længe set spændende ud,« siger Informations administrerende direktør Henrik Bo Nielsen om forløbet. »Ikke mindst den succes, som vores samarbejdspartner The Independent oplevede, da de lagde om, har været voldsomt inspirerende,« siger han
Information havde i juni og juli anledning til at afprøve en rækker teser om kompaktformatet. Det skete, da den årlige studiestartsavis efter sommerferien blev udgivet i kompaktformat. Og selv om arbejdet hen mod det kompakte format naturligvis blev udført i fuld diskretion, havde avisens ledelse vendt ideen med læserne. Allerede i løbet af foråret havde et analysearbejde nemlig afdækket, at Informations kernelæsere i udgangspunktet var positive.

Midt i en ansættelsestid
Forsvindende få var direkte skeptiske. Og hvis værdigrundlag og den journalistiske kvalitet forblev den samme som hidtil, udtrykte langt de fleste åbenhed over for formatets muligheder. »Det var med rimelig sikker grund under fødderne, at vi sidst i september kunne indstille til bestyrelsen, at der blev givet endeligt grønt lyst,« siger Henrik Bo Nielsen: »Udarbejdelsen af indstillingen skete midt under ansættelsen af vores nye chefredaktør, Palle Weis, sidst i august og det var selvfølgelig en stor glæde at konstatere, at han havde samme grundlæggende tro på, at en overgang til kompaktformat ville kunne styrke avisen.
Det har været helt afgørende, at vi allerede inden hans tiltræden i oktober i fællesskab kunne arbejde med konceptet.«
For Palle Weis var det selvfølgelig en ordentlig mundfuld at skulle ind og være med til at forme det væsentligste forandringsprojekt i avisens snart 60-årige historie samtidig med alle de andre udfordringer, der ligger i at være ny chefredaktør.
»Man synker en ekstra gang og får så heldigvis øje på, at det er en unik mulighed for at kunne præge avisen i et hug snarere end over en lang periode,« siger Palle Weis.
»Jeg gennemså det beslutningsgrundlag, der lå klart, og kunne uforbeholdent tilslutte mig, at det måtte være den rigtige vej. Det giver helt nye muligheder for at sætte fokus på den kvalitetsjournalistik, der er og også fremover skal være Informations varemærke,« siger han. For at sikre at forandringsprojektet kunne finde sted i absolut hemmelighed, var det en meget lille arbejdsgruppe – med Informations nyhedschef Mette Højbjerg som projektleder – som gik i gang med det konkrete arbejde sidst i september. »Der er meget langt fra den første briefing, vi kunne give til designbureauet, 11 Design, til den endelige udformning, avisen har fået, og som læserne vil få at se tirsdag (i dag red.),« siger hun: »Udgangspunktet var de mange erfaringer fra Studiestartsavisen og et ønske om at demonstrere, at netop vi kunne lave en dansk kvalitetsavis i kompaktformat,« siger Højbjerg. »Fra det tidlige udkast, der vel mest var et ’anti-BT’, til et færdigt designkoncept, der skulle kunne matche førende europæiske kvalitetsaviser, var der lang vej. Og kort tid – da det først blev besluttet, at vi helst ville være de første på det danske marked.«

Store forventninger
Informations forventninger til det nyt format er store.
»Vi har ikke lagt os fast på et bestemt oplag som succeskriterium, men det er indlysende at vi gør det her i tillid til, at den stabile og lige nu svagt positive oplagsudvikling, vi har oplevet her i efteråret, skal udbygges. Vi håber, at rigtig mange vil se formatændringen som en anledning til at prøve eller genprøve Information,« siger Henrik Bo Nielsen.»Vi har søsat mange initiativer de seneste par år, og nogle af dem har nok ikke fået den synlighed, man kunne ønske. Det får de nu,« siger han og slutter:»Der er gået fire år siden, bladets bestyrelsesformand, Torben Möger Pedersen og jeg på vej hjem fra et studiebesøg hos Liberation i Paris for første gang drøftede mulighederne i at lægge avisen om til kompaktformat. Det har været lang rejse og derfor er det en ganske særlig tilfredsstillelse at se ’barnet’ blive født som det første på det danske avismarked.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her