Læsetid: 3 min.

’I krig med bind for øjnene’

Frank Grevils lækage af FE’s Irak-vurderinger afslørede ikke de store militære hemmeligheder, fastslår tidligere topchef i forsvaret
3. november 2004

Den tidligere efterretningsofficer Frank Grevil har hverken afsløret militære hemmeligheder eller kompromitteret følsomme efterretningskilder, da han i foråret udleverede en række hemmeligstemplede Irak-vurderinger til pressen.
Det slog den tidligere chef for Danmarks operationelle styrker generalløjtnant Kjeld Hillingsøe fast, da han i går vidnede i Københavns Byret.
Tværtimod, mente dagens andet vidne, SF’s forsvarsordfører Villy Søvndal, at den tidligere analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste har gjort demokratiet en tjeneste ved at give Folketinget og offentligheden indsigt i den hemmelige del af regeringens grundlag for at sende nationen i krig.
»Folketinget gik i krig med bind for øjnene, fordi vi ikke kunne få adgang til FE’s vurderinger,« sagde Søvndal.

Skidt for FE
Generalløjtnant Kjeld Hillingsøe lagde under den to timer lange afhøring ikke skjul på, at han mener Grevils lækage har skadet FE, men samtidig slog han gentagne gange fast, at der var tale om et »lille udslip«.
»Der er ikke tale om afsløring af de store militære hemmeligheder eller kompromittering af følsomme kilder,« sagde den mangeårige forsvarschef Hillingsøe, der selv havde fuld adgang til Irak-vurderingerne op til krigen.
»Oplysningerne i FE’s trusselvurderinger er stort set de samme, som man kan finde i tidsskrifter, aviser eller allerede afklassificerede rapporter fra CIA og andre efterretningstjenester,« sagde han og understregede, ligesom flere tidligere vidner, at lækagen først og fremmest kan skade FE’s muligheder for at udveksle oplysninger med andre efterretningstjenester.
Kjeld Hillingsøe kunne ikke tilslutte sig den kraftige kritik af FE, som Grevil og adskillige andre FE-ansatte har rejst det seneste halve år.
»FE’s Irak-vurderinger var så gode, som det nu lod sig gøre, når man tager i betragtning, at Danmark hverken havde spioner i Irak eller elektronisk overvågning af landet,« sagde han.

Godt for demokratiet
Villy Søvndal fra SF var til gengæld glad for, at Frank Grevil gik til pressen med de hemmelige Irak-vurderinger, som Folketinget sidste vinter flere gange forgæves forsøgte at få indsigt i. Frank Grevil har forklaret, at det netop var Folketingets manglende mulighed for at kontrollere grundlaget for regeringens krigsbeslutning, der motiverede ham til at lække dokumenterne.
Villy Søvndal betegnede de lækkede Irak-vurderinger som et »helt afgørende« bidrag til debatten om grundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen.
»Det er et kolossalt demokratisk problem, at Folketinget ikke kan få adgang til FE’s produkter, når der skal træffes en så alvorlig beslutning som at sende landet i krig,« sagde han.
»Det er et problem både for oppositionen, men også for dem, der stemte ja til krigen. Folketinget gik reelt i krig med bind for øjnene,« sagde han.
Villy Søvndal understregede desuden, at Grevils lækage og efterfølgende kritik af kvaliteten af FE’s arbejde har sat et helt nyt fokus på FE arbejde og styrket kravet om øget åbenhed og demokratisk indsigt med tjenestens arbejde.
Tirsdagens afhøringer var de sidste i sagen, der afsluttes med procedure den 9. november.
Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf med den begrundelse, at der er tale om videregivelse af dokumenter fra en efterretningstjeneste, mens forsvarer Jakob Lund Poulsen begærer frifindelse, fordi lækagen skete af hensyn til den offentlige debat om Irak-krigen.
Dommen ventes at falde inden månedens udgang.

*Læs tidligere artikler på tema.information.dk/FE

FAKTA
Det siger loven
*§ 152. Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil seks måneder.
*Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel indtil to år, hvis forholdet er begået med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding eller der i øvrigt foreligger særlig skærpende omstændigheder.
*§ 152 e. Bestemmelserne i §§~152-152 d omfatter omfatter ikke tilfælde, hvor den pågældende:...
2) handler i berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller af eget eller andres tarv.Kilde: Straffeloven

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu