Læsetid: 2 min.

Mesteren fra Petersborg

17. november 2004

Spot
Vintertid er rejseprogrammernes tid. Mens vi går rundt og glemmer vanter i bussen, kan vi trøste os med, at vi kan tænde for fjernsynet, og et øjeblik drømme os derhen, hvor vi slet ikke har brug for de dumme autonome håndbeklædninger. Svovlstikkerne kommer i form af mænd som Michael Palin, Troels Kløvedal og Vagn, der udforsker de fjerneste hjørner af verden. Drivkraften i programmerne er personlighederne frem for landet de besøger. Således tager Michael Palin benene på nakken, da han erfarer, at der er maoister i området, da han ellers bare er på besøg i en hyggelig landsby i Nepal. Forståeligt nok. En bortførelse af hovedpersonen og en dokumentation af diplomatiets funktion og det konflikthærgede områdes virkelighed er ikke programmets ærinde. Palin skal hygge om os over aftenkaffen.
Rejseprogrammerne er hængt så meget op på værten, at de lande, der ikke har ressourcerne i form af en stærk karakter af international kaliber må ty til at anvende afdøde hovedpersoner, hvis programmet skal eksporteres.

I eftermiddag sender DR1 et program med rejseskildring fra Skt. Petersborg. Her viser forfatteren og psykologen Owe Wikström rundt i byen med udgangspunkt i forfatteren Fjodor Dostojevskijs fodspor. Dem har han sat en del af. De fleste af Dostojevskijs bøger foregår i Skt. Petersborg, men forfatteren var selv meget berejst. Dog var det ikke et resultat af et ønske om at lave rejsebeskrivelser. Rejseaktiviteten bestod blandt andet af et straffeophold i en arbejdslejr i Sibirien og eksil i Europa på flugt fra gældsfængsel.
Dostojevskijs bøger tegner billedet af et kummerligt liv i 1800-tallets Skt. Petersborg. Hovedpersonerne er for det meste fattige folk, der i kraft af en trøstesløs tilværelse presses ud i frygtlige handlinger, og derefter gennemlever følelser af både ligegyldighed og skyld. Dostojevskijs Skt. Petersborg er ikke noget rart sted, og hvis Owe Wikström havde muligheden for at bede forfatteren om selv at vise rundt i forbindelse med rejseprogrammet, var han sikkert blevet mødt med kommentaren »sig til dem, jeg er taget til Amerika.« Som Svidrigajlov i Forbrydelse og Straf siger til en vagt ved floden Neva i Skt. Petersborg, umiddelbart før han skyder sig selv i hovedet.

*DR1 13.20: Den hellige dåre

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu